Abi and Umi To Be



Bismillahirahmanirrahim ....




Alhamdulillah :))

Disaat hati nakal selalu terdetik belum bersedia, tapi Allah SWT lebih mengetahui yang terbaik untuk hambanya. Syukur, di usia dalam usia 28tahun, I akan jadi Umi. Semuanya dengan izinNya. 





Selepas 4 minggu barulah kami tahu rupanya I dah mengandung. itu pun sehari lepas kami mendaki Gunung Angsi. Mujurlah I agak berhati-hati sepanjang aktiviti. segalanya selamat. Hati memang dah terdetik ada yang sesuatu tapi was-was lebih banyak. Esok harinya cuba buat pragnancy test sendiri.  Kelu bila nampak 2 line. Alhamdulillah :))



Tak sabar menunggu insan baru June nanti :))







Pengalaman Mendaki Gunung Angsi, Ulu Bendul




 Bismillahirahmanirahim ...




Alhamdulillah selepas hampir 4 jam mendaki, akhirnya berjaya menjejak kaki di puncak Gunung Angsi, Ulu Bendul Negeri Sembilan. 




MasyaAllah . 
Hilang segala penat bila dapat menikmati pemandangan dari atas gunung. 



Assalamualaikum semua :) mood nak menaip dah kembali. hurreey!! Cerita pengalaman mendaki ni last year punya. Alhamdulillah akhirnya tercapai juga plan suami I, Adin nak buat aktiviti mendaki untuk murid sekolah dia. Dan sebagai wife yang supportive, hahahahhaa... haruslah I buat muka tak malu join aktiviti ni juga. Lebih kurang 40 orang murid dan 10 orang cikgu Sekolah Saint Aidan, Bahau join aktiviti ni. Dah lupa sebenarnya jumlah yang tepat. Haha :)


Semua murid berkumpul di sekolah pukul 7.00 pagi, then naik bus ke Ulu Bendul. Sebelum mendaki kami semua diberi taklimat oleh dua orang abang JPAM yang hensem. hahaha.. Then buat sikit aktiviti memanaskan badan. Seterusnya bermulalah pendakian menuju puncak Gunung Angsi. Kami mula mendaki dah agak lewat sebenarnya sebab perjalanan dari sekolah ke Ulu Bendul agak memakan masa. Matahari pun dah tegak atas kepala. Kami mendaki menggunakan trek dari kawasan perkelahan Ulu Bendul. 




 Rasanya ini pengalaman pertama untuk kebanyakkan murid sekolah tu. Tapi!!! tenaga diaorang ni memang lain macam. walaupun laluan mendaki agak menguji iman bagi I, tapi budak-budak sekolah rendah ni boleh slumber je. Siap berlari-lari pulak tu. terlebih minum milo agakanya. Haha. Cuma ada la dua, tiga orang yang hampir terkandas. Lama jugak menunggu geng hampir terkandas ni untuk sampai. Dah nama pun mendaki secara kumpulan, so kenalah tunggu and bagi support jugak pada dioarang untuk terus sampai. Itu yang makan masa sampai hampir 4 jam. 


Sampai di 3/4 jalan, hujan turun dengan selebat-lebatnya. Basah kuyup takpayah cakaplah kan. Jalan licin, then laluan makin mencabar. Siap kena panjat-panjat guna tali tu!! Dalam hati memang risau sangat. Maklumlah bawa murid tahun 4 dan 5. Nak berpatah balik terasa sayang sebab dah hampir sampai ke puncak. Lagipun jauh jugak jarak yang dah kami daki. Masa tu dalam hati semua cikgu rasanya dok bertawakal jelah :) 



 Di kaki Gunung Angsi




Alhamdulillah, dalam kebasahan, kelaparan, keletihan akhirnya berjaya sampai ke puncak :)


Sampai je di puncak, masing-masing terus buka bekal makanan. Menggigil-gigil makan dalam hujan. Nasi  penuh dengan kuah air hujan. Tapi serius cakap, tulah nasi yang paling sedap yang pernah I makan.  Hahaha. Di atas puncak gunung ni cuma ada satu je pondok kecil. So sebagai cikgu kenalah mengalah bagi murid yang berteduh dalam pondok tu. Alhamdulillah tak lama lepas kami makan, hujan pun berhenti. 




Tengoklah Adin tu bukan main happy. jarang weyh dapat ambil gambar dia sengih nampak gigi macam ni. Hahaha




 Dah buat muka garang balik! dasar cikgu disiplin, in character lah konon! 



Wife cikgu displin ni tak macam suami dia. senyum je manjang kan :)



Solat zohor berjemaah. Pengalaman baru untuk murid-murid menunaikan solat berjemaah dalam keadaaan macam ni. Teringat kata-kata Cikgu Saiful masa suruh murid-murid solat. "Allah tak tanya kita pernah daki gunung ke tak, tapi Allah tanya kita solat ke tak". 


Memandangkan hari dah makin petang, kami buat keputusan untuk turun menggunakan trek ke jalan lama Ulu Bendul. Trek ni lebih mencabar berbanding trek yang kami daki tadi tapi laluannya lebih pendek. Untuk sampai sebelum hari gelap terpaksalah kami guna laluan ni. 



Laluan curam then licin sebab baru lepas hujan. Banyak jugaklah adegan terjatuh termasuklah diri I sendiri. 






Yeaayy!! Peserta terakhir dah pun sampai :)) Lebih kurang pukul 6.30petang, semua peserta berjaya turun dari Puncak Gunung Angsi dengan selamat. Walaupun penat, tapi jelas di muka masing-masing perasaan happy terutamanya murid-murid lah. Tabik spring pada cikgu-cikgu yang berjaya anjurkan aktiviti macam ni. Confirm 3hari 3malam budak-budak ni bercerita pasal pengalaman dioarang pada family :)





Sekian,InshaAllah jumpa lagi :) 







Cuti-cuti Kuching: Sarawak Cultural Village

Assalamualaikum. 


Kali ini bercerita tentang aktiviti hari kedua masa bercuti kat Kuching. Pukul 10 pagi kami bertolak ke Sarawak Cultural Village. Kami gunakan perkhidmatan shuttle van yang disediakan di hotel. Van akan ambil pelancong dari hotel ke hotel. Boleh deal untuk gunakan perkhidmatan shuttle van dengan pihak hotel je. Tambang untuk pergi dan balik dari 360 Hotel adalah RM20.00 seorang. Nak mudahkan cerita terus book tiket masuk ke Sarawak Cultural Village sekali. RM60.00 seorang. Total untuk kami suami isteri RM160.00. 


Perjalanan dari bandar Kuching ke Sarawak Cultural Village ni lebihkurang 45minit je. Rupanya lokasinya berdekatan Gunung Santubong. cantik sangat latar belakang tempat ni. Masa dalam perjalanan ke sana hujan lebat mencurah-curah. Dalam hati memang dah pasrah sebab kena meredah hujan nanti. Tapi alhamdulillah rezeki kami baik, elok je sampai kat Sarawak Cultural Village ni hujan pun dah berhenti. Hoyeeee terlompat seronok!! Haha. 



Entrance Sarawak Cultural Village  



Sampai kat entrance terus tunjuk resit pembayaran tiket dengan tambang shuttle van. Then kami diberi stiker untuk lekat kat baju. Then dapat pasport yang ada maklumat tentang Sarawak Cultural Village. Ada ruangan untuk dicop bila melawat setiap rumah kaum yang ada di situ. Sangat disarankan pakai sandal or kasut yang bersesuaian semasa ke sini sebab ponet weyh berjalan pastu panjat-panjat tangga. Takpayahlah nak control ayu pakai heel kat sini ye :)


Okey, jom melawat rumah-rumah kaum di Sarawak Cultural Village. I letak dua tiga keping jelah gambar ye. Karang u'ols pengsan pulak tengok gambar banyak-banyak. Di setiap rumah kaum akan ada persembahan, jualan produk dan semestinya dekorasi. Kesimpulannya memang keadaaan dalam rumah tu menunjukkan cara hidup diorang yang betul. Ada sesetengah rumah kaum ni sediakan bilik untuk pelancong menginap. 



















Mesin air tebu. best jugak main-main dengan mesin ni. keluar segala peluh jantan demi segelas air tebu. Haha



cantik sangat rumah bidayuh berlatar belakangkan Gunung Santubung. 




Rumah Melanau




Gayat weyh naik rumah melanau ni. Ada tiga tingkat. Mengucap dulu setiap kali naik dan turun tangga. 


ada berani? 

hiasan kamar di tingkat paling atas. 



Rumah Iban




Boleh dikatakan hampir semua rumah kaum ada buat jualan kuih tradisi. Puaslah mencuba segala jenis kuih di sini. tapi harganya boleh tahan jugak. Sekeping lepat pisang RM2.00 kau! 



Rumah Penan

Ada aktiviti menyumpit kat rumah Penan ni. kalau tak silap tiga kali sumpit dengan bayaran RM2.00. Adin berlagak pulak tak nak tunjuk skill menyumpit. Haha



Selain tu, ada Rumah Melayu dan Rumah Cina. tak banyak gambar nak share kat sini sebab masa tu mood I dah merundum. penat dan kelaparan. Dah tak sabar nak ke restoran mengisi perut. Takpayah risau sebab dalam Sarawak Cultural Village ni ada disediakan restoran. Macam-macam menu ada. Harga berpatutan. Kami makan set tengahari cuma lebih kurang RM30.00. 



Sekarang I nak share gambar persembahan tarian pulak.  Ini aktiviti paling best di Sarawak Cultural Village. Wajib tengok tau show tarian ni. Boleh refer masa persembahan di entrance sebab jumlah persembahan bergantung pada jumlah pengunjung yang datang.  







Sekian cerita kali ni, InshaAllah jumpa lagi :)