Pengalaman Trimester Pertama (0-12 Minggu)




Assalamualaikum . . . 



Alhamdulillah I dah pun melepasi fasa trimester pertama. Entry ni sekadar nak berkongsi pengalaman yang I lalui sepanjang trimester pertama. InshaAllah kalau ada rezeki akan ada entry pengalaman di trimester yang berikutnya. Sebagai catatan diari untuk panduan diri sendiri dan boleh tunjuk pada anak-anak di masa akan datang :)  Lain orang lain pengalamannya kan. 


20 Oktober 2013, I dan Adin dapat tahu yang I mengandung. Pagi tu I buat pregnancy test. Lepas nampak je 2 lines terus tunjuk pada Adin dan boleh pulaklah I menangis sepuas hati. Siap sedu-sedu, drama habis. hahaha.. Puas jugak Adin pujuk suruh stop nangis. Sebenarnya diri sendiri pun tak pasti apa motif menangis tak tentu arah macam gitu. Bila flashback memang rasa kelakar sangat. 


 Petang yang sama lepas buat urin test, I dengan Adin buat checkup di  klinik swasta kat Senawang. I dah lupa nama klinik tu. Yang pastinya klinik doktor perempuan berhampiran dominos Senawang. Kandungan dah pun berusia 4 minggu berdasarkan tarikh last period. 


Selepas 8 bulan kahwin, Alhamdulillah diberi rezeki untuk jadi abi dan umi. Tapi terus-terang cakap, I dengan Adin masing-masing blur masa tu sebab kami dalam tempoh merancang memandangkan I dengan Adin pasangan jarak jauh.  I kat Johor, Adin pulak kat Negeri Sembilan. Kalau boleh Adin taknak I tanggung susah mengandung dan mungkin kena besarkan anak seorang diri. Tapi perancangan Allah tentunya lebih baik. Kami syukur dengan rezeki yang diberi. Blur tu sekejapnya, selebihnya memang sangat happy. 


Sebulan dua sebelum mengandung pun dah ada beberapa benda pelik yang I rasa. Paling ketara, tiba-tiba je I suka pakai mandian baby. Feeling kulit halus mulus macam bayilah pulak kan. Rasa sedap sangat bau-bau mandian baby. Walhal selama ni tak pernah pun guna produk baby. Selain tu, I terlebih excited bila nampak pakaian baby. Sanggup beli then bagi hadiah kat anak orang. Mungkin naluri menjadi ibu dah muncul masa tu kan. 



Panjang betul mukadimah. Hahaha.. Maka bermulalah perjalanan sebagai ibu mengandung :) 



Zigot berusia 4 minggu dalam perutku. Gigih kau pergi panjat Gunung Angsi masa ni ;'(


Minggu ke 4 hingga 12 


Alhamdulillah keadaan I sepanjang mengandung di trimester pertama ni biasa-biasa je. Tak ada apa-apa yang terlampau sampai tak boleh bangun or tak boleh pergi kerja. Yang I alami cuma selsema berpanjangan. Boleh dikatakan setiap hari selsema. Rupa hidung merah macam badut. haha.. Azab juga menanggung selsema tak henti-henti ni.  Bila selsema automatik badan jadi lemah je kan. 


Sejak mengandung selera makan I bertambah-tambah. Pagi kena ambil sarapan. Then masa rehat kat sekolah kena minum pagi. Tak ada maknanya makan yang ringan-ringan waktu minum pagi ni. Nasi sepinggan I belasah. haha. Balik sekolah kena pastikan makan tengahari. Sambil layan drama tv3 waktu maghrib tu kena mengunyah makanan. Then pukul 8malam kena makan malam pulak. Wajib makanan yang berat waktu ni. Belum habis lagi tau. tengah baring-baring nak tidur rasa lapar lagi. Kenalah kunyah apa-apa sebelum lelap. Kalau skip salah satu terus lemah satu badan, muntah angin dan air. Lepas makan pulak kena terus buang air besar, kalau tak confirm termuntah segala yang dimakan tadi. 


Seterusnya muntah waktu mandi. Entah apa punya perangailah tiba-tiba jadi alah pada air. Haha.. Jadi I cuma mandi dua kali sehari, pagi dan petang. Hahaha.. Masa mandi pun jadi lama sebab nak ambil mood, set otak jangan muntah dulu sebelum siram air kat badan. 


Jerawat tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan kat muka. Tak sanggup nak tengok cermin lama-lama sebab muka buruk habis. Bertempek-tempek jerawat di sana sini. Then ditambah pulak dengan hidung mengelupas. Sampaikan anak sedara lelaki yang baru umur 5 tahun pun boleh tegur muka I banyak jerawat. Malu oii!! Kat belakang badan pun naik jerawat kecil jugak. Rasa geli je bila sentuh belakang badan sendiri. Nasib baiklah Adin tak rasa macam tu jugak. Hahaha.. 


Sembelit!! Aduh paling lemah dengan masalah ni. Udah la setiap kali lepas makan kena buang air besar, then kena mengadap masalah sembelit pulak. Menangis jugak nak mengadap azam dugaan ni. Sembelit ni perkara biasa untuk ibu mengandung. Cuma kena banyakkan minum air dan makan makanan berserat tinggi. Jadi pisang sentiasa ada dalam handbag. Paksa jugak diri makan pisang walaupun sebenarnya I kurang gemar makan pisang kecuali dah jadi goreng pisang or cokodok pisang. Hahaha.. 



Embrio berusia 6 minggu. Umi dengan Abi tengah babymoon di Kuching :)


Okey ke part mengidam pulak :) Dalam minggu ke 7, tiba-tiba je teringin sangat nak makan buah cermai. Nak yang fresh dari pokok tau bukan yang dah dijerukkan. Minggu ke 14 baru dapat makan. Sayang sangat pada mak yang sanggup buat muka tak malu minta kat rumah orang. Dapatlah makan dalam 10 biji. Rasa puas sangat tau dapat makan apa yang diidamkan. 


Buah cermai tumbuk bersama belacan, gula, cili padi dan garam. Fuhhh!! nikmat :)



Kegilaan untuk bergambar hampir lenyap sepanjang trimester pertama. Pelik kan!! Sebelum ni I sangat ghairah bab bergambar ni. Setiap masa nak bergambar je. Tapi waktu mengandung dah jadi kekurangan mood. Terasa sayang jugak sebab tak ada gambar setiap bulan masa mengandung.








Baby dalam perut Umi dah berusia 11 minggu :)





Itulah pengalaman yang I alami sepanjang trimester pertama. 
Sekian, Mmmuaahh dari baby dalam perut Umi :)







7 comments:

Lyaa Suriany said...

macam macam ragam kan bab mengandung ni.
sy pulak heavy morning sickness. nasib sekejap je

ada mokhtar said...

lyaa : tu la, mudah-mudahan msa kt bersalin nnt dipermudahkan lah kn :))

izma. said...

gemoknya syima tu..hihi

ada mokhtar said...

MEMANG GEMOK PON!! HAHA

butik bengkung moden said...

Salam, mudah-mudahan dipermudahkan segalanya ye...best baca entry pengalaman ibu2 bersalin

Halimahtus Saadiah said...

pengalaman pertama pregnant alhamdulillah saya ok jer..tak de muntah2 bagai..tapi cuma selera makan meluap2..hehe! lain org lain kan stylenya..hehe

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. makanan tambahan untuk ibu hamil