Cuti-cuti Kuching: Sarawak Cultural Village

Assalamualaikum. 


Kali ini bercerita tentang aktiviti hari kedua masa bercuti kat Kuching. Pukul 10 pagi kami bertolak ke Sarawak Cultural Village. Kami gunakan perkhidmatan shuttle van yang disediakan di hotel. Van akan ambil pelancong dari hotel ke hotel. Boleh deal untuk gunakan perkhidmatan shuttle van dengan pihak hotel je. Tambang untuk pergi dan balik dari 360 Hotel adalah RM20.00 seorang. Nak mudahkan cerita terus book tiket masuk ke Sarawak Cultural Village sekali. RM60.00 seorang. Total untuk kami suami isteri RM160.00. 


Perjalanan dari bandar Kuching ke Sarawak Cultural Village ni lebihkurang 45minit je. Rupanya lokasinya berdekatan Gunung Santubong. cantik sangat latar belakang tempat ni. Masa dalam perjalanan ke sana hujan lebat mencurah-curah. Dalam hati memang dah pasrah sebab kena meredah hujan nanti. Tapi alhamdulillah rezeki kami baik, elok je sampai kat Sarawak Cultural Village ni hujan pun dah berhenti. Hoyeeee terlompat seronok!! Haha. 



Entrance Sarawak Cultural Village  



Sampai kat entrance terus tunjuk resit pembayaran tiket dengan tambang shuttle van. Then kami diberi stiker untuk lekat kat baju. Then dapat pasport yang ada maklumat tentang Sarawak Cultural Village. Ada ruangan untuk dicop bila melawat setiap rumah kaum yang ada di situ. Sangat disarankan pakai sandal or kasut yang bersesuaian semasa ke sini sebab ponet weyh berjalan pastu panjat-panjat tangga. Takpayahlah nak control ayu pakai heel kat sini ye :)


Okey, jom melawat rumah-rumah kaum di Sarawak Cultural Village. I letak dua tiga keping jelah gambar ye. Karang u'ols pengsan pulak tengok gambar banyak-banyak. Di setiap rumah kaum akan ada persembahan, jualan produk dan semestinya dekorasi. Kesimpulannya memang keadaaan dalam rumah tu menunjukkan cara hidup diorang yang betul. Ada sesetengah rumah kaum ni sediakan bilik untuk pelancong menginap. 



















Mesin air tebu. best jugak main-main dengan mesin ni. keluar segala peluh jantan demi segelas air tebu. Haha



cantik sangat rumah bidayuh berlatar belakangkan Gunung Santubung. 




Rumah Melanau




Gayat weyh naik rumah melanau ni. Ada tiga tingkat. Mengucap dulu setiap kali naik dan turun tangga. 


ada berani? 

hiasan kamar di tingkat paling atas. 



Rumah Iban




Boleh dikatakan hampir semua rumah kaum ada buat jualan kuih tradisi. Puaslah mencuba segala jenis kuih di sini. tapi harganya boleh tahan jugak. Sekeping lepat pisang RM2.00 kau! 



Rumah Penan

Ada aktiviti menyumpit kat rumah Penan ni. kalau tak silap tiga kali sumpit dengan bayaran RM2.00. Adin berlagak pulak tak nak tunjuk skill menyumpit. Haha



Selain tu, ada Rumah Melayu dan Rumah Cina. tak banyak gambar nak share kat sini sebab masa tu mood I dah merundum. penat dan kelaparan. Dah tak sabar nak ke restoran mengisi perut. Takpayah risau sebab dalam Sarawak Cultural Village ni ada disediakan restoran. Macam-macam menu ada. Harga berpatutan. Kami makan set tengahari cuma lebih kurang RM30.00. 



Sekarang I nak share gambar persembahan tarian pulak.  Ini aktiviti paling best di Sarawak Cultural Village. Wajib tengok tau show tarian ni. Boleh refer masa persembahan di entrance sebab jumlah persembahan bergantung pada jumlah pengunjung yang datang.  







Sekian cerita kali ni, InshaAllah jumpa lagi :)




7 comments:

Farhain Azmi said...

wah..bestnya. Yong dh 5 bln kawin tp x smpat nk honeymoon lg..huhu :)

ain syafieqa said...

ain belum smpai lg Sarawak.huhu.. tp baru ni jln2 ganu je.hehe..jemput baca http://whiteroses2013.blogspot.com/2014/02/cuti-cuti-terenggannu.html

ada mokhtar said...

Farhain : take dear, honeymoon bila2 pun boles.. hehe


ain : inshaAllah nnt sampai la tu :) tiket ke sawarak tak mahal dear. teringin nak ke tganu gak ni :)

podomoroo transport bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin).

Harga sewa Kereta :
# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova [8 seat]
Rate: IDR 500.000

# Kia Pergio [9-10 Seat]
Rate: IDR 500.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 600.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

Call : +6282262272279
WhatsApp : +6282280000071
Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
Facebook : Podomoroo Transport
Fanspage : Podomoroo Transport Bandung


Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.


Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih...

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan.. ^_^ Wassalam dan Terima Kasih ^_^

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan ^_^
Wassalam dan Terima Kasih.. ^_^

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan ^_^
Wassalam dan Terima Kasih.. ^_^

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA