Snorkelling di Krabi



Assalamualaikum . 



Sambungan kepada entry bulan madu di Krabi kali ini adalah tentang aktiviti Snorkelling pada hari ketiga. Macam biasa lepas breakfast kat resort, I dengan Adin tunggu agen datang pick up di lobi resort. Dalam pukul 8 pagi kalau I tak lupa lah. hahaha. pelupa sungguh manusia ni. 


























Dalam speedboat menuju ke Phi Phi Island . Setiap pelancong akan lekat stiker dibadan untuk membezakan agen yang menguruskan mereka. Macam-macam warnalah yang I nampak. Alhamdulillah agen yang uruskan trip I ni sangatlah sporting. tolong ambilkan gambar, pandai buat lawak. tak kering gusi bergelak sepanjang perjalanan tu. Agak jauh jugak untuk sampai ke Phi Phi Island. dalam 2 jam gitu. Paling best adalah dalam speedboat ni ada sediakan minuman, buah dan kek. Kebajikan sangat dijaga. 







 Sebelum ke aktiviti kemuncak, kami ada singgah ke beberapa pantai sebenarnya tapi I dah hilang memori nama pantai-pantai tu. Hahaha. Hampeh sungguh kan. Boleh mandi-manda dan berjemur sakan di pantai-pantai yang boat singgah. Maka bergelimpangan lah mat dan minah saleh seksi seksa berjemur di pantai. Hahaha. 
















Pantai tercantik yang pernah I tengok secara live depan mata. Indah sungguh ciptaan Nya. Pasir kemain putih. Seronok betul mandi kat sini. Tak terpijak sebutir batu langsung. Nama pantai? haha tak hingat! Kawasan pantai ni sempit je so korang pun boleh nampak kan agak penuh sesak manusia di situ.








Aktiviti yang ditunggu-tunggu. Memang tak sah kalau ke Krabi tapi tak rasa pengalaman snorkelling. Cantik sangat-sangat coral dan ikan-ikan kat sini. Ikan berenang kat sekeliling badan. Serius cantik!!! sayang sangat sebab I takada waterproof camera. Jadi ambil gambar dari atas speedboat jelah. Alatan snorkelling dan lifejacket pinjam agen punya je. 


Kami snokelling kat dua tempat. Puaslah bermain-main dengan ikan-ikan di laut sampai kecut habis jari-jari ni. Terus terang I memang buta bab berenang tapi I tak takut laut bila pakai lifejacket. Ini pengalaman kali kedua I snorkelling selepas kat Pulau Tioman. Coral kat Krabi jauh sangat-sangat cantik dari Tioman. Apa yang I perasan sepanjang kat Krabi adalah mereka sangat jaga produk pelancongan yang mereka ada. Semua pihak main peranan. Malaysia patut contohi Thailand dalam bab ini. 


Makanan tengahari disediakan. Kami makan beramai-ramai kat dewan terbuka secara buffet. Lepas bermain air haruslah kebuluran kan. Makanlah sepuas hati sebab makanan banyak. Lebihkurang pukul 5.30 petang kami sampai di resort. So solat jamak di resort je. 



sekian, xoxo





BE Nuffnang



Assalamualaikum .






Alhamdulillah sepanjang tahun 2013 ni setiap bulan mesti ada tersangkut CPUV/ BE Nuffnang kat blog busuk masham I ni. Rezeki orang dah kahwin kot . Eh ada kaitan ke? Hahaha . 





Aktiviti Elephant Trekking di Krabi



Assalamualaikum. 


Hureey mari ke sambungan cerita honeymoon di Krabi, Thailand. Kali ni tentang aktiviti di hari kedua iaitu Elephant Trekking. Macam yang I ceritakan sebelum ni aktiviti ni termasuk dalam pakej yang I ambil dengan resort. Ini link pakej : 4D3N Aonang Princeville Resort.  I dengan Adin cuma bawa badan dan follow je semua aktiviti yang dah diaturkan. 


Aktiviti hari kedua ni sekali dengan Water Rafting sebab tempatnya berdekatan dan agennya pun dari company yang sama. Link aktiviti Water Rafting : Water Rafting di Krabi.  Tentatif aktiviti pada hari kedua ni bermula dengan singgah di Golden Cave. Main belasah je namanya ni sebab dah ingatanku sudah luntur. Haha . tu la lain kali update cepat sebelum lupa. 



Aktiviti di Golden Cave ni cuma mencuci mata melihat pemandangan gua dan aksi monyet-monyet yang tersangatlah banyak di sekitar gua. Bolehlah posing maut dengan monyet sambil bagi diorang makan. Kena bayar kalau nak masuk ke dalam gua. I pun taktahu pemandangan apa yang ada dalam gua tu. I dengan Adin lepak-lepak kat luar gua je. 




Takut weyh dengan makhluk ini. Tak sanggup nak duduk dekat-dekat. Agak agresif jugak monyet-monyet kat sini bila nampak orang pegang makanan. Makanan untuk monyet-monyet banyak dijual di sekitar gua. 









Lebihkurang setengah jam je kami singgah di gua ni. Lepas tu terus naik van dan menuju ke lokasi Elephant Trekking. Jauh jugak lokasi Elephant Trekking & Water Rafting ni dari pekan Krabi. Puas membuta jugaklah dalam van. 

Horeee!! Pilih-pilih mana yang berkenan. 









I dengan Adin ingat aktiviti ni tak mencabar. Rupa-rupanya bila dah cuba baru tahu ngeri jugak u'ols. Mula-mula kami duduk kat kerusi yang disediakan atas gajah tu. Pekerja yang jaga gajah duduk dileher gajah. Then tiba-tiba dia boleh pulak turun dari gajah lepastu suruh Adin dengan I duduk dileher gajah. Omak aiii sungguh ngeri kot. Gayat tak usah cerita lah. Dia conduct gajah dari bawah lepas tu jadi tukang ambil gambar kami.


Walaupun ngeri tapi best!! bergoyang-goyang je si gajah berjalan. Terasa tajam-tajam bulu gajah mencucuk-cucuk kaki. Haha. Geli kot!. Paling best ada satu part tu budak yang conduct gajah tinggalkan kami. Gajah tu jalan sendiri balik ke tempat permulaan. Mengucap je I dengan Adin takut gajah tu tiba-tiba naik minyak. Haha.


Budak tu mintak upah sikit dari kami sebab tolong ambilkan gambar. Sebenarnya kat sini ada sediakan khidmat cuci gambar. Tapi I rasa lagi berbaloi guna kamera sendiri sebab bolah dapat banyak gambar. so tak kisahlah budak tu mintak upah pun sebab kalau nak gambar memang kena keluarkan duit jugak kan. Susah nak ambil gambar berdua. Lainlah kalau beramai-ramai boleh tolong-menolong.


















Sementara  tunggu van pick up untuk ke aktiviti lain sempatlah tengok gajah dimandikan. bukan main manja lagi gajah-gajah ni. suka sangat dibelai-belai. alo-lo-lo. 



Selain aktiviti Elephant Trekking & Water Rafting, kat situ ada jugak aktiviti ATV. tapi kami tak ambil pakej yang ada aktiviti ni. InshaAllah next time jalah cuba tapi kat tempat lain kot. Satu lagi adalah mandi-mandi di waterfall. Lupa lah pulak nama waterfall tu. Rasanya agen memang akan bawa semua tourist ke situ sebab dah alang-alang sampai kan. Lepak kat waterfall ni dalam sejam je. Cuci mata oiii tengok minah saleh mandi seksi meksi. Haha . 




sekian, xoxo



Renew Lesen Memandu



Assalamualaikum . 






































I dah ada lesen baru. U ada?? 


Haha..  Poyo sangat berlagak ada lesen berwajah baru. Biasalah bila dah cukup umur setiap tahun mestilah kena ingat pasal lesen memandu. Ingat birthday, ingat lesen memandu. Last week  I dengan Tubish pergi ke JPJ Taman Daya, JB dengan penuh semangat berkobar-kobar nak renew lesen memandu. Excited weh dengan rupa paras lesen yang nampak lebih maju dari lesen yang lama guna mesin limited tu. 


Lepas je habis kerja terus pergi ke JPJ. Sampai je kat parking lot dah urut-urut dada. Ommmakk aiii punyalah banyak kereta. Dah satu hal pulak mencari tempat parking. Then terus ke bahagian Lesen kat tingkat atas. Dari luar pintu dah nampak ramainya manusia. Ommmakk aiii . Pengsan!



Pengsan kali kedua!


Mungkin masa I pergi tu mesin nombor giliran rosak jadi terpaksa guna sistem manual beratur panjang then tunggu nama dipanggil. Bersangka baik jelah kan. Dalam keadaan penuh sesak, cuma nampak kepala orang je kena beratur panjang. Lepas tu ada pulak makhluk yang nak cepat potong barisan. Sabor jelah.


Mula-mula beratur kat kaunter pertanyaan. Bagitau nak renew lesen then ada bawa gambar. Beratur pulak kat kaunter pembayaran 1 atau 2. Disebabkan serik nak menghadap situasi macam ni lagi jadi I terus buat untuk 3 tahun. total RM90. Nasib baik duit dalam dompet ada sikit je. Kalau tak haruslah I renew untuk 10 tahun terus. Haha. melampau sangat kan. Lepas buat pembayaran, bawa resit dengan gambar ke kaunter 7 atau 8. Tinggalkan kat kaunter dan tunggulah sehingga nama dipanggil. Suara yang panggil tu perlahan lah sangat. Jadi silalah pasang telinga betul-betul.


Tips yang boleh I bagi adalah sila bawa gambar pasport korang yang cun melecun siap-siap. Elakkan terhegeh-hegeh nak ambil gambar kat situ untuk elakkan korang kena beratur kat 2,3 kaunter. masa itu emas kan. tak kuasa nak hadap orang ramai bersesak-sesak lama-lama. Gambar tu pihak JPJ akan scan je then pulangkan balik pada korang.


Jangan risau, next year dah boleh renew lesen baru ni kat pejabat pos. Maka berkuranglah kemungkinan bersesak macam yang I hadapi ni  :)