Novelis AinMaisarah datang sekolah



Assalamualaikum . 



Pagi semalam novelis remaja AinMaisarah datang ke sekolah I mengajar. Gamat betul suasana sekolah dengan kedatangan novelis kegemaran student sekolah I. Teruja habis kanak-kanak tu dapat tengok novelis AinMaisarah depan mata sendiri. Jangankan kanak-kanak, cikgunya pun over excited jugak. 



Yeayy!! dapat bergambar dengan AinMaisarah .Haha . Cikgu yang sibuk bergambar dulu sebelum berebut dengan murid. 


Kedatangan AinMaisarah ke sekolah I merupakan salah satu siri Program Jelajah Sekolah Blink. Penulis novel dibawa ke sekolah untuk mendedahkan murid tentang potensi kerjaya dalam bidang penulisan. Selain tu mestilah nak wujudkan suka membaca dikalangan murid. Yang paling menarik kempen menggalakkan murid menulis. Ala murid rendah sekarang pun dah pandai mengarang tau. Kalau curi-curi baca dairi diaorang memang sawan terkejut dengan tahap imiginasi diaorang. Bab cinta-cintun tu memang biasa sangatlah. Jadi kempen menulis ni sangat bagus sebab dapat beri inspirasi kepada murid untuk tulis benda berfaedah. 



Penulis tengah bagi ucapan di tapak perhimpunan. Part best mestilah bila ada kuiz. Kembang semangkuk murid yang dapat jawab dengan betul. Dapat hadiah novel gitu. 





Sesi tandatangan dan bergambar. Bukan main panjang barisan murid yang nak tandatangan AinMaisarah ni. Nasib baik geng cikgu awal-awal lagi dah beratur kat depan. Haha . 


Meja pameran dan jualan buku . Lebihkurang 150 judul buku terbaik dijual disini. I pun sempat borong 3 buah buku keluaran PTS Media Group. sebuah novel remaja untuk adik I, Mimie dan dua buah lagi buku motivasi untuk diri sendiri. 


Mimie Mokhtar, ini untuk awak. Lepas UPSR nanti baru baca ye. Sekarang kena fokus latihtubi dulu . 




Kepada guru yang berminat untuk jemput penulis ke sekolah anda boleh SMS maklumat berikut kepada Pengurus PJS, Tuan Ramzan 0139992905

Nama cikgu,
Nama sekolah,
Tarikh untuk jemputan,
Jumlah murid sekolah.


Ini pulak link Facebook : AINMAISARAH NOVELIS 





Aktiviti Rafting di Krabi




Assalamualaikum . 


Akhirnya diberikan hidayah untuk sambung update story yang dah hampir setahun berlalu. Haha . Kali ini tentang aktiviti rafting semasa honeymoon I dan Adin di Krabi. Aktiviti ni dah termasuk dalam package yang disediakan oleh pihak resort . Aktiviti half day adventure rafting ni sekali dengan elephant trekking. next time I cerita pasal elephant trekking tu ye. 


Aktiviti ni tak semestinya kena ambil sekali dengan package resort. Kalau nak ambil secara berasingan pun boleh sebab bersepah agen di sekitar Krabi yang tawarkan khidmat aktiviti rafting dan lain-lain. Paling bagus ambil secara berasingan sebab boleh nego harga. Untuk orang yang malas berleceh-leceh bolehlah terus ambil package all in one macam I. Boleh baca entry ni untuk tahu lebih lanjut tentang package yang disediakan [4D3N at Krabi]



Tayang gambar dulu sebelum cerita lebih lanjut kasi bersemangat korang nak baca. Haha . Nampak teruja habis kan. 


 Kami join aktiviti ni pada hari kedua di Krabi. Lebihkurang pukul 8.30pagi selepas breakfast kami pun tunggu van agen The Traveller di lobi hotel. Diaorang memang on time. Aktiviti ni merupakan join tour. Agen akan ambil peserta dari resort ke resort. Penuhlah satu van tu. I dengan Adin je melayu dalam van tu. Yang lain semua omputeh u'ols. 


Jauh jugaklah perjalanannya. Lebihkurang 2jam. Nasib baik van tu sangat selesa. Luas, cantik, baru dan bersih. Pengangkutan di Krabi memang tiptop. sepanjang 4hari 3malam kat sana tak pernah lah I naik pengangkutan yang cabuk. Tourist guide akan bagi penerangan semasa di dalam van. Jadual aktiviti setiap peserta tak sama. I dengan Adin buat elephant trekking dulu then baru ke aktiviti rafting. Kami dibawa ke Monkey Cave sebelum sampai je tempat aktiviti. Bolehlah bergambar-gambar sambil bagi makan kepada monyet kat situ. Lebihkurang setengahjam je kat kat situ. Kemudian terus sambung perjalanan ke tapak elephant trekking. Kemudian kami dibawa ke waterfall. last sekali baru ke tempat rafting. 



Kami cuma join 5km rafting.  Aktiviti ni tersangat best. rugi sesiapa yang ke Krabi tapi tak join aktiviti ni. Kalau nak lagi best boleh join 9km. 5km pun dah cukup mencabar apatah lagi 9km kan. Untuk first timer macam I janganlah risau sebab setiap boat ada dua orang pekerja professional yang akan guide korang. Yang duduk paling depan dengan paling belakang dalam gambar tu. Sepatutnya setiap boat cuma ada 4 peserta. tapi di sebabkan I comeylotey je, jadi bolehlah sumbat jadi 5 orang. 


Pengalaman rafting sepanjang 5km ni sangatlah awesome. I dengan Adin asyik terbayang-bayang lagi betapa bestnya aktiviti ni. InshaAllah kami akan cuba lagi aktiviti ni. tapi kat tempat lainlah pulak. Kat Malaysia mungkin . Suasana memang happy habis. Pekerja-pekerja kat situ pandai sangat buat lawak. ramai-ramai main simbah air. then tolak dari boat ke dalam air. sengaja main langgar-langgar boat. Happening habislah. 


Tak banyak gambar yang I ada masa buat aktiviti sebab takboleh bawak camera kecualilah kalau ada camera waterproof. Tapi takperlu risau sebab confirm ada yang merakamkan gambar dan video korang. Kat Krabi ni setiap aktiviti akan ada peniaga yang ambil gambar then terus print. I cuma beli gambar je. Malas pulak nak beli video. Terlupa pulak harga gambar ni. Tapi tak lebih dari duapuluh ringgit rasanya. 































Tips untuk aktiviti ni adalah bawa baju untuk salin selepas aktiviti sebab confirm basah kuyup. I Pakai selipar je masa join aktiviti sebab masa rafting boleh berkaki ayam. Makanan tengahari disediakan. Tempat makan pun sangat selesa. Kami sampai di resort lebih kurang pukul  5.00 petang. 



sekian, xoxo 



Related Entry :






The Naked Face of Dermalogica



Assalamualaikum .



Semalam selepas balik dari sekolah I dengan Tubish pergi ke event beauty product Dermalogica. Dah seminggu I  tergedik kaki nak ke event ni. Product taraf superstar tuuu! Acara berlangsung di Lydia Skin Care, KSL City, JB. Event bermula pada pukul 12tengahari sampai 4petang.  



termengah tak habis lagi kejar si Tubish kaki panjang tu jalan. Sampai je kat meja pendaftaran, terus isi maklumat diri. 



Tunggu giliran untuk buat face mapping . Masa buat Face mapping,  Professional Consultant explain detail tentang kulit I. Bersih tapi sayang seribu kali sayang sebab ada pigmentation yang jahat. Ye benci pigmentation buruk itu! Punca utama disebabkan I banyak terdedah pada direct sunlight. memang tepat sangatlah tu. Tiap-tiap berjemur panas. 




Yeayy jom cuba product Dermalogica. Bermula dari cleanser sampailah ke sunblock habis semua kami cuba. Product Dermalogica memang awesome. Pakai sekali pun dah boleh rasa kulit halus mulus gebu glowing. Dah rasa macam superstar ni. Haha . 


Product Dermalogica dah berusia 27 tahun. Sebaya dengan I lah pulak kan. Semua Product Dermalogica dihasilkan di USA. Yang penting product ni bebas bahan-bahan yang membahayakan. Sekarang kena berhati-hati sebab terlalu banyak product yang ada bahan berbahaya kat pasaran. Jangan beli sebarangan je kat Internet. Siasat dulu latar belakang product sebelum cuba. 


Kami jugak diberi peluang tengok bilik treatment dan mesin yang digunakan. Canggih manggih semua mesin-mesin tu. Diimport dari Italy, dan Korea. Ada 5 bilik rawatan untuk rawatan yang berbeza. IPL, Botox semua ada. 



Lepas cuba segala bagai product dan dah feeling kulit mulus macam supersar haruslah pose depan camera. Manalah tahu boleh betul-betul famous dan menang product bernilai RM5,000. Wow!! gila kau taknak kan. 



Makan-makan dulu sementara tunggu lucky draw. Best sangat event ni sebab dapat banyak hadiah. Join je event dapat free intensive eye repair (travel size). Lepas tu dapat free essential cleansing solution 50ml dan multi-active toner 50ml. Ada lagi! diberi peluang untuk spin wheel and win pulak. I memang solar defense booster. Best weyh!! Cuma tak berapa lucky sebab tak menang apa-apa masa lucky draw. Hadiah lucky draw memang best. Dapat satu set terus. Tapi itu lucky draw yang terus cabut masa kejadian je, Ada lagi satu lucky draw. Cabutan dibuat pada 15september. Sila doa I menang apa-apa hadiah masa tu ye :)




Penerangan dari professional consultant and treatment. 




Tak sabar nak cuba dan jadi cantik! haha . Untuk tahu lebih lanjut  berkaitan Dermalogica boleh FACEBOOK DERMALOGICA dan WEBSITE DERMALOGICA







penting ke tidak?



Assalamualaikum . 


kenapa? kenapa ? kenapa ? kenapa penyakit malas, tak ada mood, idea datang dalam keadaan kusut selalu wujud. Banyak entry terperap dalam draft. semuanya sekerat jalan. taip padam. taip lagi then padam. Ada je yang tak kena. Entah tahun bilalah dapat clear kan entry lama-lama berzaman tu.  Majlis kahwin dah nak jejak angka setahun tapi review tak jugak habis. Cerita holiday, honeymoon, kerja semua ke laut. Oh benci!!  Tapi kan kenapa pulak entry tak penting dan sangat sampah macam ni boleh terhasil. Oh lagi benci! 







































Ini rasanya ubat penyakit mengada-ngada I kan. Rindunya kat lelaki ni. rindu! rindu! rindu! rindu nak berlagak sebab menang pertarungan dam haji. 2 kali weyh! *tengah angkat kening dua tiga kali. hahaha. Rindu nak berlagak kat Adin dah lepas level candy crush tahap gegar otak jugak. Malas nak cananglah kat sini level berapa sebab nanti makin kembang kempis pulak hidung I. hahaha . 


poyo tak boleh blah! selamat malam . Love you! . 





Soalan Percubaan UPSR Johor



Koleksi Soalan Percubaan UPSR Negeri Johor 












Raya tetap raya tapi murid tahun enam yang bakal menduduki peperiksaan UPSR beberapa hari lagi  kenalah korbankan dulu mood beraya sementara waktu. Manfaatkan masa yang ada. semoga berjaya :)


Sumber : Cikgu Samsudin 




Lost World Of Tambun Bloggers Gateaway




Assalamualaikum. Hello reader :) 


Selamat kembali bekerja.  Maka hari ini bermulalah episod I melayan kerenah anak murid, menanda kerja rumah sepanjang cuti sekolah lepas, menyiapkan kerja-kerja tertunggak dan yang akan datang. Kesimpulannya masa kerja haruslah fokus pada kerja sehingga cuti yang akan datang. 

Sebut pasal cuti, hati ni tak sabar-sabar menanti cuti akan datang. siapa tak suka cuti kan. tak kisah lah cuti panjang ataupun cuti pendek. Yang penting cuti! Bila dah penat bekerja kenalah manjakan diri. Selain dapat makan angin dan berehat, bercuti jugak dapat mengembalikan semangat untuk kembali bekerja.


Jadi kemana destinasi cuti akan datang tu? Jawapannya Lost World of Tambun!! Berita baik untuk bloggers sekalian. The Butterfly Project mengadakan gateway ke Lost World Tambun. Hureey!! Peluang menarik yang tak patut dilepaskan. Manalah tahu rezeki I jadi salah seorang 30 blogger bertuah ke Lost World of Tambun.


Why I want to go to The Lost World Of Tambun With The Butterfly Project Of Malaysia? Ha! bersiap sedialah untuk tahu sebab-sebabnya. Jawapan Panjang berjela untuk menunjukkan I NAK SANGAT  ke sana tau.




Awesome!!!  Melonjak-lonjak excited nak ke Lost World Of Tambun bila tengok video ni. I belum pernah jejak kaki ke sana sejak dibuka. Dah lama sebenarnya simpan angan-angan bercuti ke sana tapi belum ada kesempatan. Asyik menjeling-jeling signboard menuju ke Lost World Of Tambun setiap kali lalu highway utara selatan. Lost World Of Tambun merupakan Winner of The Brand Laureate Awards 2012-2013 - Leisure & Hospitality - Resort & Theme Park. Best Brand tuuuu!!


PELBAGAI AKTIVITI MENYERONOKKAN
Lost World Of Tambun menyediakan bermacam-macam aktiviti menarik. Pendek kata tak mengenal siang atau malam. Terlampau banyak perkara menarik untuk diteroka. Tak kira di air, darat, udara, tempat buatan manusia dan alam semulajadi.

Pengunjung tanpa mengira usia boleh berseronok bermain air di WATER PARK. Sesuai untuk semua lapisan tak kira dewasa mahupun kanak-kanak. Teringin sangat merasa pengalaman bermain 'Tube Raiders'. Longest inflatable tube ride in Malaysia tau. Ada empat jenis slides untuk dicuba.




AMUSEMENT PARK pula beri keseronokkan bermain di darat dan udara. 'Dragon Flight' dan 'Storm Rider' buat jiwa I melonjak-lonjak. Gempak habis bila terbang-terbang di udara. Then dapat menjerit-jerit sekuat hati. I bukanlah jenis yang berani sangat tapi apa salahnya mencuba benda yang gila kentang macam ni kan.




HOT SPRING & SPA tempat yang paling sesuai untuk merehatkan diri, menenangkan fikiran dan mengembalikan semula aura positive. Ewah ber'aura-aura' lah pulak.  Haha . Berendam dalam air panas dapat segarkan badan. Pecah segala lemak-lemak degil di badan. Rawatan kesihatan secara semulajadilah paling terbaik. Selepas penat bermain sakan disiang hari, malamnya berendamlah pulak dalam kolam air panas. Owhh nikmatnya!!




Sebagai cikgu yang dekat dengan jiwa kanak-kanak, jadi secara automatik I teruja untuk ke TIGER VALLEY & LOST WORLD PETTING ZOO. Agaknya disebabkan dah terbiasa buat lawatan sambil belajar ke zoo jadi I pun terkinja-kinja untuk mengenali haiwan-haiwan yang ada di sini dengan lebih dekat. Nanti bolehlah cerita pada murid di sekolah . Confirm terlopong diorang dengar cerita I lepas tu terkinja-kinja ajak parent diorang ke Lost World Of Tambun. Haha .


















    Perak terkenal dengan industri biji timah. TIN VALLEY dapat menambahkan ilmu pengetahuan I berkaitan industri biji timah yang cukup gah suatu ketika dulu. Ilmu ni sangat berguna untuk I ceritakan kepada murid dalam subjek Kajian Tempatan dan Sejarah. Sejarah negara yang generasi muda patut tahu. Haha. Ayat cikgu-cikgu sangat kan.    





ETS GOLD COACH 

Gila teruja nak merasa pengalaman menaiki train sebab sepanjang hayat ini I belum pernah naik train. Kesian kan ? Pengalaman yang I tunggu-tunggu sejak sekolah rendah tau. Perjalanan dari KL Sentral ke Ipoh selama dua jam dalam Electric Train Services (ETS) yang serba canggih sangat-sangat-sangat bermakna dalam hidup I. Nampak tak tiga kali repeat perkataan SANGAT tu. Haha . Satu Malaysia I canang kalau dapat merasa pengalaman naik ETS ni. Bangga weyh!!



BLOGGER TRIP
Pastinya super duper seronok bila dapat bercuti bersama-sama dengan geng sekepala. Maksud I rakan-rakan yang punya minat yang sama. Suka travel, suka bergambar, suka makan dan paling penting suka merakamkan segala pengalaman dalam blog. Hanya blogger yang paham perasaan gembiranya dapat berkongsi pelbagai pengalaman di blog. I dapat bayangkan betapa kecoh dan seronok situasi percutian tu nanti. Gila COOL!! 


Okey dah habis pun. Mesti korang dah rasa penat baca sebab-sebab yang panjang lebar ni. Haha .The Butterfly Project Malaysia silalah pilih I. MEEOW MEOWW. Tengah buat muka menggoda macam PUSSY CAT . kelip kelip mata sikit. Haha . I dah bersiap sedia nak pinjam camera suami masa bercuti kat sana nanti. Apa lagi ye nak kena bawa? Haha . 

























raya oh raya!



Assalamualaikum. 


Dah masuk hari raya kesebelas baru nampak muka kan. Walaupun agak ketinggalan keretapi tapi ucapan selamat hari raya masih boleh diterima lagi kan. dengan ini i mengucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN KEPADA SUAMI, MAK, ABAH, ADIK BERADIK, KELUARGA MERTUA, KAWAN SEKOLAH TADIKA, TASKA, SEKOLAH RENDAH, SEKOLAH MENENGAH, UITM, IPGM, MURID SEKOLAH, CIKGU SEKOLAH, BLOGGER, READER, SILENT READER DAN SEMUA YANG MENGENALI...BLA..BLA..BLA... ucapan nak ala-ala masuk radiolah pulak. tak habis setahun kalau nak senaraikan nama sorang-sorang. itu belum kira kawan yang kenal masa sama-sama tunggu bas, jumpa kat shopping mall kan..kan.. 


Sambutan Aidilfitri tahun ni lebihkurang macam tahun-tahun sebelumnya jugak. Cuma ada pertambahan ahli keluarga baru. Last year single, tahun ni dan bersuami. Bila jumpa saudara-mara kenalah kenalkan ahli keluarga baru ni. 


Sebelum kahwin I dengan Adin memang dah awal-awal buat agreement yang first year kami beraya bersama kat Kedah. so next year baru giliran Negeri Sembilan. Takpayah gaduh-gaduh, semuanya kena ada budi bicara. Tapi I tau Adin sedih. Yelah pengalaman baru untuk dia beraya tanpa mak, ayah kan. Tahun depan giliran I pulak nak cover muka sedih. Haha. harap-harap I berjaya lah menahan air mata ni. 


Biasanya sehari sebelum Ramadhan atau Aidilfitri, orang kat Negeri Sembilan akan bermantai. Maksudnya persiapan nak sambut Ramadhan dan Aidilfitri. tapi kan I rasa semua negeri pun macam tu. cuma tak sebut je perkataan Mantai. sehari sebelum aidilfitri kat kedah pun semua sibuk buat persiapaan. bakar lemang, beli daging, masak ketupat, rendang. konsepnya sama je kat mana-mana pun. cuma istilah Mantai tu je yang baru I belajar. So pada hari mantai kami sekeluarga sibuk buat ketupat, merebus sup gearbox, masak lemang dan kemas-kemas rumah. Mak dengan abah je sebenarnya yang sibuk, anak-anak dara kat rumah tu tak habis-habis touch up baju raya masing-masing je. Haha.


Pagi raya kami sama-sama solat hari raya kat Masjid Jamek Yan. Ala tempat I nikah dulu. Lepas je solat terus ke sesi bermaaf-maafan dan mengorbankan duit raya. Kempis poket I menghulur duit raya kat adik-adik. Sejak I dah berkerja memang tiap-tiap tahun diorang menunggu duit raya dari kakak yang baik hati ni. Tak sabar nak tunggu diorang pulak kerja. Nak jugak merasa duit raya dari adik-adik. Boleh gitu?


Kami terus bertolak balik ke kampung abah di Bukit Tembaga. Dan masing-masing terus jadi jakun bila balik kampung. 































Orang sibuk beraya dalam rumah makan ketupat lemang, kami pulak sibuk memetik buah rambutan kat luar rumah. Jakun nampak buah rambutan kuning merah di sana sini. Biasanya kami bergambar latar belakang sawah padi, tapi tahun ni lain sikit. Kami bergambar berlakang belakangkan dusun rambutan lah pulak sebab hari raya ketiga baru kami balik kampung mak yang bersawah padi tu. 
Sebahagian dari keluarga besar. Family Chelang dan family I. Meriah dengan kaum wanita je. Adin boleh geng dengan Adam, si gebu tu je. 



Sekian, jumpa lagi :) Assalamualaikum. 




Berbuka Puasa di Lotus Desaru Beach Resort



Assalamualaikum :)


Amaran : entry lama di bulan Ramadhan tapi gigih jugak nak post di bulan Syawal

Entry makan-makan bersama rakan-rakan lagi hari ini ye sidang pembaca .Kali ni dengan geng whatsapp 'cikgu muda'. haha . ada pulak geng cikgu tua cikgu muda kan. Saja nak jauhkan diri dari kesibukan bandar JB, so kami ke Lotus Desaru Beach Resort.

First time I jejak kali ke Lotus Desaru ni. sebelum ni pandang-pandang jeling-jeling dari luar je. Lotus Desaru Beach Resort ni antara resort yang paling best kat Desaru. Kawasannya memang cantik dan luas. Ada private beach gitu. theme park pun ada. tapi kiut jelah. 

Sepanjang bulan Ramadhan ni, Lotus Desaru ada buat promotion untuk buffet Ramadhan dan penginapan. Buffet Ramadhan RM38++ (dewasa) , RM19++ (kanak-kanak) . Untuk promosi penginapan korang boleh tengok kat sini [Lotus Desaru]



7 orang semuanya. Booking atas nama Ms Iza (bukan nama sebenar) .Jaga saham sangat!

Teratai Coffee House . Mengadap laut tau. jauh ke dalam sikit tempatnya dari entrance. Tapi jangan risau sebab boleh park betul-betul depan coffee house ni.





Pilihan menu yang disediakan banyak dan sentiasa refill. Berbaloi dengan harganya. Boleh makan sepuas hati sampai pukul 9malam. Makan then boleh solat kat surau di atas coffee house. Lepas tu sambung makan balik. lepas tu main kejar-kejar kat pantai. Lepas tu sambung makan balik. Lepas tu dah balik!

oh sedap! rupa manis, rasa pun manis .

kambing

ketam

murtabak

satay ayam dan lembu

fillet ikan. yang ni serius sedap. ada la tiga empat kali I ulang alik ambil ikan ni. kena pulak dengan air asam. Pergghh sambil menaip sekarang pun terasa lagi kecur air liur. haha

cendol

ice cream


Banyak lagilah pilihan menu kat situ. I je yang tak larat nak rasa semua. ringan, berat, panas, sejuk, haiwan, tumbuhan semua ada. I tak jamah nasi langsung malam tu sebab terover excited dengan menu-menu lain. 




Lepas makan posing-posing dulu kat padang depan coffee house.

di tepi pantai sebelum berbuka.  

Peace! Assalamualaikum .