Gambar Kahwin






Family Portrait 

Ceh sekeping je? Tajuk macam la dah upload seratuslimapulohjuta keping. Setakat ni cuma mampu upload sekeping je sebab cd gambar masih di kampung halaman. InshaAllah cuti tahun baru cina nanti I dan Adin akan meredah kesesakkan lalu lintas untuk balik ke Kedah dan mengambil cd dan melepas rindu teramat sangat kepada mereka-mereka di dalam gambar. 


Lepas cuti raya cina nanti I upload lagi gambar kahwin. Janji! :)







Cuti Hari Khamis dan Pasar Khamis Sungai Tiram




Assalamualaikum . Salam Maulidur Rasul. 


Semua sedia maklum hari ni cuti.  Yeayy!

Jangan nak yeayy sangat lah. Sepatutnya kita kena memperbanyakkan mengingati Rasulullah SAW.  Okey bukan hari ni je tapi sepanjang masa. Rasulullah SAW dijadikan idola utama. 


Tetiba dah jadi ustazah la pulak kan. Sekadar nak mengingatkan diri sendiri jangan seronok suka sangat khamis cuti tapi langsung tak ambil apa-apa iktibar dari Hari Maulidur Rasul ni. Muhasabah diri  sentiasa perlu hokey :)


Kebetulan pulak hari ni adalah hari Khamis. Memang dah lama tunggu cuti di hari Khamis. Motif? Ha! ni yang cheq nak cerita kat ampa semua. Setiap hari Khamis ada pasar Khamis di Sungai Tiram atau lebih popular dengan nama pasar kemboja. Sungai Tiram tu kat mana? sudah tentulah di Johor. sila google untuk lokasi yang lebih detail. Pasar Khamis ni tersangat best terutamanya untuk kaum hawa sebab tudung, jubah, baju kurung, blouse, seluar segalanya lah MURAH!. 


Jadi untuk tidak membazirkan cuti hari Khamis ni, I pun ajaklah geng housemate baru pergi memcuci mata. Cuci matalah sangatkan bila semalam baru dapat gaji. Haha. Sepanjang lebihkurang 2 jam mencuci mata akhirnya berjaya beli 3 helai tudung. 



halfmoon 1


halfmoon 2

Beli 1 RM30, beli 2 RM55 . Jadi terus beli 2. haha. Harga promosi kata akak yang jual tu. dan ayat yang biasa korang akan dengar adalah "Minggu depan dah tak dapat harga ni". 




Tudung Fareeda Palsu . Nan hado duit nak shopping Fareeda Original. Setakat gaji cikgu yang baru tiga empat tahun kerja macam akak ni memang tak mampu la dik oi merasa pakai tudung mahal. Chiffon 3 layers ala Fareeda ni jelah yang mampu :) 










Salam Maulidur Rasul  :) 






Peplum Kuning oh Peplum boleh ditemui di sini : Amhijabs 




Gerak Gerak Khas





 Beriya kau hayun tangan kawad kat tepi pantai dengan muka yang serius teramat sangat . 


it's Wordless Wednesday   :) 





Resepi Popia Inti Pisang Bersalut Nutella



Assalamualaikum . Selamat Petang :) 


Semenjak dah kahwin terus gatal tangan nak update resepi.  Konon dah pandai dan rajinnnnnn sangat ke dapur kan. Gila kau psycho bila kakak ipar, adik ipar pandai masak. Huishh malu den bila mak mertua dengan terang terangan keluarkan ayat fakta "syida tak pandai masak!". 


Dipendekkan cerita petang ni i nak berkongsi resepi sesuka hati yang baru dicipta. Bab bagi idea makan benda-benda sedap memang i hebat. Tapi bab melaksanakan idea tersebut masih lagi pada tahap  kurang hebat. Idea ni datang dari Pancake Krabi. Then ditambah oleh housemate baru yang pandai giler masak. Syok wooo dapat housemate baru yang pandai masak. 


Resepi Popia Inti Pisang Bersalut Nutella



Bahan-bahan :

Kulit Popia
Pisang
Roti
Nutella
Minyak Masak


Cara-cara :

1. Ambil kulit popia
2. Letak inti roti yang telah disalut dengan Nutella
3. Letak pisang yang dibelah 2
4. Gulung kulit popia tersebut
5. Goreng dalam minyak penuh hingga kekuningan



Siap sedia untuk dihidangkan. Sangat sesuai untuk dihidangkan semasa minum petang. Selamat mencuba :) 




REVIEW: Cupcakes Hantaran




Assalamualaikum . 


Teruskan dengan sesi review cerita kahwin. Kali ni bab cupcake hantaran dari pihak I kepada pengantin lelaki. Tema yang I pilih haruslah cikgu cikgu gitu. I prefer fondant cake untuk hantaran sebab lebih kepada deco yang cantik dan kebolehtahanan. 


Sebelum buat tempahan I dah pun buat survey lebihkurang 10 bakery sekitar Kedah. semuanya melalui  internet je. Paham-paham jelah bila pengantin duduk  jauh nun di selatan kan, jadi terpaksalah semuanya dihujung jari je. 


Dan akhirnya I berkenan dengan kreativiti TIARACUPPIES



I request 9 cupcakes tema cikgu. Bila cupcakes ni sampai je kat depan mata terus jerit Homaiigoodd!! comel kan? kan? kan? kan? *takpayahnak ngadatanyabanyakkaliler! Over kau kan bila tengok benda comel. 


Sangat berpuas hati dengan hasil tangan Akak Ris ni. Sangat kena dengan kehendak I. Akak Ris ni dari Alor Star. Selain offer khidmat buat kek dan cupcakes, khidmat mengajar buat kek pun ada. Sangat senanglah deal dengan Akak Ris ni. Boleh check out link TIARACUPPIES untuk tengok kek-kek comel lain yang akan buat korang sangat geram sehingga gigit-gigit jari :)


Okey lupa nak habaq harga 9 cupcakes ni hanya RM60.00 sahaja. gila murah nyah! 







Jalan-jalan ke Batam



Assalamualaikum . Hai semua :)


Sebelum jadi isteri orang november lepas, I dengan geng best friend forever  pergi bercuti ke Batam, Indonesia. Lagi sesuai kalau dipanggil percutian sehari. Memang dah lama plan nak jalan-jalan ke Batam tapi asyik tertangguh dengan kerja-kerja yang tak pernah habis. 



Finally, Alhamdulillah  berjaya jugak curi masa untuk ke Batam.  Perjalanan dari The Zone, Stulang ke Batam lebih kurang satu jam empatpuloh lima minit. Harga tiket untuk round trip lebih kurang RM110 . Kami naik feri paling awal pukul 7.30 pagi. Masa kat Batam awal satu jam dari Malaysia.



Masing-masing tengah excited tak mau tidur dalam feri semata-mata nak menikmati pemandangan. Sanggup berpanas kat bahagian atas feri pulak tu. Di kiri pemandangan negara Singapura, di kanan pulak pemandangan Malaysia. teleng kepala ni padang kiri kanan . haha. 




Sampai ke Batam kami terus ke DC Mall. Lokasi wajib kalau ke Batam. Sebelum memulakan aktiviti jalan-jalan dan membeli-belah haruslah isi perut sekenyangnya dulu. Must try mee ayam macam dalam gambar tu sebab sangat sedap!! .


DC Mall pusat membeli-belah pertama yang kami tuju. Fokus barangan kat sini adalah telekung, baju batik, tudung. kesimpulannya adalah pakaian. Harga memang jauh lebih murah dari pasaran Malaysia.  
Tapi i tak sure pulak kalau nak dibandingkan dengan Bandung dan tempat shopping lain di Indonesia. 

Pening jugak mengira duit beribu-ribu masa nak membeli. RM1 convert ke rupiah adalah lebihkurang 3181rupiah. terus jadi jutawan. dompet pun tiba-tiba je jadi tebal. Masing-masing berjaya keluar dari mall dengan beg plastik yang penuh isi :)



Lokasi kedua adalah Nagoya Hill. Kat sini syurga untuk shopping barangan berjenama. Tapi tiruanlah ye. sebut je nak Prada, Lv, Coach semuanya ada. Penduduk Singapura memang tersangat ramai yang datang shopping kat sini. Jadi matawang dollar singapore pun diterima. Kami cuma cuci mata je kat sini sebab masing-masing tak berminat nak beli apa-apa. 


Alam Semesta semuanya ada . 






Makan tengahari di Warung Cobai dalam Nagoya Hill. Tersangat banyak kedai makan dalam mall ni. pilih je mana yang berkenan dan ada meja yang kosong. Boleh tahan ramai orang datang shopping kat mall ni. 



Ole-ole Khas Batam yang popular dikalangan pelancong. Banyak cawangan kedai ole-ole ni di sekitar Batam. Kami beli kek pisang sebagai ole-ole. rasanya not bad :)



salah satu ole-ole untuk cikgu kat sebelah meja i. 


Dalam masa sehari je kami dapat pusing bandar Batam dengan sepuas hati. empat shopping mall yang berjaya kami jejak. Tapi DC Mall dan Nagoya Hill je yang berbaloi untuk pergi. yang lain-lain mendukacitakan. Mall kat sini banyak tapi tak menarik. 




Tips bercuti ke Batam :

# Gunakan van sebagai pengangkutan sebab tersangat murah. lebihkurang RM2 untuk perjalanan dari mall ke mall berbanding teksi RM12. jauh beza kan harganya. 

#kena bertegas dengan pujuk rayu paksaan pemandu teksi dan van tak kiralah di luar shopping mall atau di jeti. jangan risau sebab pengangkutan sangat banyak kat sana. banyak pilihan. Lagi satu kena tawar menawar sikit harga tambang. 

#Beli terus tiket balik sekiranya korang nak balik  pada hari ahad sebab feri dari Batam ke The Zone akan sesak  dengan penumpang. 

#tukar duit di Batam sebab rate kat sana lagi menguntungkan dari rate di Malaysia. Dan jangan tukar di money changer The Zone. rate nya tinggi. 

# masa membeli-belah pandai-pandailah buat ayat tawar-menawar yang paling comel untuk dapat harga paling rendah :)



sekian, wassalam :)


Tempat Penginapan di Yan, Kedah



Assalamualaikum . 



Ewah dah macam tahun melawat Kedah la pulak kan tiba-tiba buat entry berkaitan penginapan di daerah Yan, Kedah. Sebenarnya ni salah satu entry review berkaitan perkahwinan i november lepas. Memang semua sedia maklum kalau buat event kenduri mesti ramai saudara-mara, kawan-kawan dan family pengantin lelaki datang. Jadi tempat penginapan sampingan sangat diperlukan memandangkan rumah i agak sempit. 


Daerah Yan bukan lah maju macam bandar besar yang tersangat berlambak hotel berbintang, motel, resort dah sewilayah dengannya. Tapi bukanlah sampai tahap tak ada tempat penginapan langsung. Untuk pengetahuan semua, (hahaha.. tiba-tiba tergelak sendiri dengan ayat skema itu) daerah Yan adalah daerah pelancongan. walaupun tak ada hotel motel grand berbintang-bintang, tapi daerah Yan ada banyak homestay dan chalet. Masih mengekalkan budaya sopan santun kampung gitu. 



KESUMA HOMESTAY

Kesuma 1

Kesuma 2

Kesuma Homestay ni terletak di Taman Pantai Murni yang berdekatan dengan Pantai Murni. Jadi pagi petang siang malam boleh dengar ombak menderu. I booking Kesuma Homestay ni untuk family in law.   

Kesuma Homestay ni ada sediakan tiga rumah tapi i cuma  booking dua rumah sahaja. Kesuma 1 dan 2 . Untuk Kesuma 1 ada lima bilik (RM350) dan Kesuma 2 ada tiga bilik (RM180).  Selain menyewa secara sebuah rumah, perkhidmatan menyewa bilik sahaja pun disediakan. harganya lebih kurang RM70 semalaman. Perkhidmatan menyewa rumah dan tapak untuk dijadikan rumah kenduri pun disediakan juga. Senang kan tak payah nak leceh mengemas rumah sendiri. 

Feedback dari family in law kedua-dua homestay ni selesa, bersih, ada kemudahan penghawa dingin dan televisyen. KESUMA HOMESTAY - 0124310685 . 



HOMESTAY PANTAI MURNI


Juga terletak di kawasan Pantai Murni. Homestay ni i booking untuk  saudara dari Pahang. Alasan utama i pilih homestay di kawasan Pantai Murni sebab dekat dengan rumah i. tak sampai 5 minit perjalanan pun :)

Walaupun rupa paras dari luar nampak kurang cun, tapi kemudahan di dalam homestay ni sangat memuaskan. Terdapat 3 bilik dan 2 bilik air. Lengkap dengan semua kemudahan seperti dapur, televisyen, perabot dan penghawa dingin. Rate untuk 1 malam adalah RM150. 


Pemandangan dari luar tingkap dan pintu. Angin sepoi-sepoi bahasa yang sangat ohsem! HOMESTAY PANTAI MURNI -0194938466 / 01114710424



D'YAN CHALET 


D'Yan Chalet adalah milik Majlis Daerah Yan. Terletak di Air Terjun Titi Hayun. Memang syok tidur sambil dengar bunyi air terjun. Lepas bangun tidur terus boleh terjun ke dalam air. sangat nikmat! haha. 

I booking 3 chalet untuk kawan-kawan dari Johor. Rate untuk 1 malam adalah RM70. Pemandangan dan suasana memang dijamin sangat tenang. Cuma lokasinya agak  gelap pada waktu malam. Jarak dari rumah i lebihkurang 8kilometer sahaja. untuk maklumat lanjut lagi boleh visit website MDY.



sekian review tempat penginapan . daaa :) 


Pancake Krabi



Assalamualaikum .



Terus rasa nak baca doa makan sebab still teringat lagi kesedapan banana & choc pancake ni. Tengok gambar je pun dah rasa tergoda kan. Rasanya memang sedap macam dalam gambar. sumpah tak tipu. haha. 


Sebelum ke Krabi hari tu, i dengan suami dah survey apa makanan yang wajib kami try masa kat sana. Dan hampir kesemua blog yang kami usha suggest untuk cuba thai pancake. Pijak je kaki di Krabi terus semat azam nak cari pancake. Memandangkan resort yang kami menginap terletak di tengah pusat perniagaan, so memang tak ada masalah langsung bab nak mencari gerai jual pancake. (kelik sini untuk entry resort)



Gerai pertama yang kami cuba. Masa ni tengah tunggu akak tu masak pancake dengan perasaan yang sungguh excited. first time katakan. 

Kulit pancake tu daripada tepung ala-ala roti canai. tapi lebih nipis dan garing. then kat dalamnya diletakkan apa yang kita request. macam-macam boleh letak contohnya peanut, pisang, mangoes, gajus. kesimpulannya macam-macam ada. kat bahagian luar pulak boleh letak nutella, choc, jem. sesuka hati koranglah. 

Masa yang diambil untuk masak sekejap je. lebih kurang 5 minit. memang pantas betul akak tu masak. zup zap zup zap dah siap dua bijik pancake. satu untuk i, satu untuk Adin. 



Gerai kedua untuk malam pertama. Okey kami memang dah ketagih. Tak cukup okey sorang sebijik. Kat Krabi ni memang tersangat banyak gerai yang menjual pancake. So jom rasa pancake di gerai lain pula. Bab harga pulak walaupun jarak antara gerai ni dekat-dekat, tapi ada juga la perbezaan harga. Gerai pertama lagi murah dari gerai kedua.  



Ini gerai keberapa yang kami cuba pun i dah tak ingat. boleh dikatakan tiap-tiap hari makan lebih dari sebiji pancake. Hahaha. Memang kami dasar pemakan. Tak puas tau makan pancake ni. serius ketagihan!. 



Banana & Nutella Pancake. Rate harga untuk sebiji pancake antara 200bath hingga 500bath. Convert ke duit Malaysia lebihkurang duaringgit hingga limaringgit. Harga pancake ni bergantung pada isi dan flavor yang dipilih. 



sekian cerita makan pancake di Krabi. Okey siapa yang nak pergi honeymoon kat Krabi lepas ni bagitau i ye. Nak kirim Pancake seratuslimapuluhjuta bijik  :)