Jalan-jalan ke Batam



Assalamualaikum . Hai semua :)


Sebelum jadi isteri orang november lepas, I dengan geng best friend forever  pergi bercuti ke Batam, Indonesia. Lagi sesuai kalau dipanggil percutian sehari. Memang dah lama plan nak jalan-jalan ke Batam tapi asyik tertangguh dengan kerja-kerja yang tak pernah habis. 



Finally, Alhamdulillah  berjaya jugak curi masa untuk ke Batam.  Perjalanan dari The Zone, Stulang ke Batam lebih kurang satu jam empatpuloh lima minit. Harga tiket untuk round trip lebih kurang RM110 . Kami naik feri paling awal pukul 7.30 pagi. Masa kat Batam awal satu jam dari Malaysia.



Masing-masing tengah excited tak mau tidur dalam feri semata-mata nak menikmati pemandangan. Sanggup berpanas kat bahagian atas feri pulak tu. Di kiri pemandangan negara Singapura, di kanan pulak pemandangan Malaysia. teleng kepala ni padang kiri kanan . haha. 




Sampai ke Batam kami terus ke DC Mall. Lokasi wajib kalau ke Batam. Sebelum memulakan aktiviti jalan-jalan dan membeli-belah haruslah isi perut sekenyangnya dulu. Must try mee ayam macam dalam gambar tu sebab sangat sedap!! .


DC Mall pusat membeli-belah pertama yang kami tuju. Fokus barangan kat sini adalah telekung, baju batik, tudung. kesimpulannya adalah pakaian. Harga memang jauh lebih murah dari pasaran Malaysia.  
Tapi i tak sure pulak kalau nak dibandingkan dengan Bandung dan tempat shopping lain di Indonesia. 

Pening jugak mengira duit beribu-ribu masa nak membeli. RM1 convert ke rupiah adalah lebihkurang 3181rupiah. terus jadi jutawan. dompet pun tiba-tiba je jadi tebal. Masing-masing berjaya keluar dari mall dengan beg plastik yang penuh isi :)



Lokasi kedua adalah Nagoya Hill. Kat sini syurga untuk shopping barangan berjenama. Tapi tiruanlah ye. sebut je nak Prada, Lv, Coach semuanya ada. Penduduk Singapura memang tersangat ramai yang datang shopping kat sini. Jadi matawang dollar singapore pun diterima. Kami cuma cuci mata je kat sini sebab masing-masing tak berminat nak beli apa-apa. 


Alam Semesta semuanya ada . 






Makan tengahari di Warung Cobai dalam Nagoya Hill. Tersangat banyak kedai makan dalam mall ni. pilih je mana yang berkenan dan ada meja yang kosong. Boleh tahan ramai orang datang shopping kat mall ni. 



Ole-ole Khas Batam yang popular dikalangan pelancong. Banyak cawangan kedai ole-ole ni di sekitar Batam. Kami beli kek pisang sebagai ole-ole. rasanya not bad :)



salah satu ole-ole untuk cikgu kat sebelah meja i. 


Dalam masa sehari je kami dapat pusing bandar Batam dengan sepuas hati. empat shopping mall yang berjaya kami jejak. Tapi DC Mall dan Nagoya Hill je yang berbaloi untuk pergi. yang lain-lain mendukacitakan. Mall kat sini banyak tapi tak menarik. 




Tips bercuti ke Batam :

# Gunakan van sebagai pengangkutan sebab tersangat murah. lebihkurang RM2 untuk perjalanan dari mall ke mall berbanding teksi RM12. jauh beza kan harganya. 

#kena bertegas dengan pujuk rayu paksaan pemandu teksi dan van tak kiralah di luar shopping mall atau di jeti. jangan risau sebab pengangkutan sangat banyak kat sana. banyak pilihan. Lagi satu kena tawar menawar sikit harga tambang. 

#Beli terus tiket balik sekiranya korang nak balik  pada hari ahad sebab feri dari Batam ke The Zone akan sesak  dengan penumpang. 

#tukar duit di Batam sebab rate kat sana lagi menguntungkan dari rate di Malaysia. Dan jangan tukar di money changer The Zone. rate nya tinggi. 

# masa membeli-belah pandai-pandailah buat ayat tawar-menawar yang paling comel untuk dapat harga paling rendah :)



sekian, wassalam :)


12 comments:

Anis Adila Aris said...

waa..dari mana leh naik feri je pergi Batam tu?

ada mokhtar said...

naik dari the zone, JB dear :)

eVa said...

thx for the info.. nanti senang nak plan hehe.. nanti nak borong kaen dr sanalah.. sbb murah kan.. hehe

ada mokhtar said...

Kain pasang tak bnyk sgt kt sna.. Tp telekung mmg bnyk.. & murah sekali gnda dr Malaysia :)

::eLeya:: said...

Err~tumpang tanya..member u yg girl tu nama Farah ka??kalau silap, sorry ye..hee~muka familiar ja..mcm junior skolah dulu.. =)

Cik Awesome said...

thanks... can use as reference

ada mokhtar said...

eleya : ye nama dia farah.. my best friend :)

ada mokhtar said...

cik awesome : selamat ke batam :)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit, semoga kebaikan hati Tuan/Puan menjadi amal ibadah hendaknya amiin.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Mohamad Firdaus said...

Assalamualaikum. Saya ada blog. Tapi nak buka adsense kena 18+. Tapi kalau buka akaun nuffnang kena bayar tak? Mohon di balas di inetworkhobby@gmail.com

Astri Ria Yunita said...

Salam, nak numpang beriklan ya :) Terimakasih

Batam Itinerary 3D2N :
1st day
• Upon arrival at Harbour Front and after immigration custom clearance you will be greeted by our friendly tour guide + driver.
• Check in hotel at Batam Center hotel
• Around city ( Goverment-Industrial-Mosque-Vihara,etc)
• Lunch will be served at Bumbu Desa ( Sundannese Taste ) / TBA
• Transfer to Visit Bengkong area ( Batam miniature, adventure,etc )
• Dinner will be served at Golden Prawn Resto ( Seafood Taste ) / TBA

2nd day
• Breakfast at hotel
• Sightseeing tour to visit Barelang bridge, Galang Museum, Vietnamese Camp, Dragon Fruit Farm.
• Lunch at Nasi Padang / TBA
• Transfer to visit Mega Mall
• Dinner served at A&W Resto ( Western Food ) / TBA

3rd day
• Breakfast at hotel
• Check out time
• Transfer to Nagoya area ( Nagoya hill mall, shoppping area )
• Lunch at Grand Duck Resto ( Chinesse taste ) / TBA

For more info and details :
astri.ryunita@gmail.com / +6281235111103

Sri Su said...

Salam Astri Ria Yunati

Amat menarik aturcara 3 hari 2 malam. Sayangnya baru terlihat selepas pulang libur ke Sahid Batam Center Hotel.


Salam
Sulastri
Kota Singa