Cuti-cuti Kuching : Ikan Terubuk Masin



Assalamualaikum. Selepas lama menyepi akhirnya berjaya jugak muncul dengan entry baru. Haha. Tak kisahlah kan walaupun update cerita bulan lepas. Asalkan ada jugak, boleh? 



Kalau ke Sarawak memang tak sah kalau tak shopping ikan terubuk masin untuk dibawa balik memberatkan beg. Memang terkenal sangatlah bandar Kuching dengan ikan terubuk masin yang enak bangat. Jadi wajib dijadikan buah tangan untuk mak, mak mertua, dan sanak saudara. habis semua kerabatlah nak kasi. Haha


Lokasi paling hot kalau nak membeli ikan terubuk masin di Kuching sudah semestinya Pasar Satok. Kalau pergi hujung minggu  diwaktu pagi lagi meriah sebab tersangatlah banyak orang berniaga. Kalau pergi hari biasa just dapat beli di bangunan kedai je. Tapi jangan risau sebab I pun pergi weekday. Tetap rambang mata jugak nyah nak pilih beli kat kedai mana satu. 


Nasib baiklah ada pemandu pelancong tak berbayar yang tunjukkan kedai yang dirasakan menjual ikan terubuk tersedap. Abang sepupu I pernah beli ikan terubuk masin kat kedai ni. Then bawak balik kampung. suku sakat dikampung semuanya kata ikan terubuk tu sedap sangat sangat sangat. sehingga menjilat pinggan. Hahaha. 


Inilah tempat I memborong Ikan Terubuk Masin. Harga tersangat berpatutan. Harga tulis tak boleh percaya langsung sebab tulis seekor RM8.00 tapi tuan kedai bagi tiga ekor RM10.00. wow!! diskaun berganda-ganda kau! Untuk ikan saiz besar sikit tulis seekor RM15.00, tapi tuan kedai bagi harga tiga ekor RM20.00 . Jom borong. Haha




Peniaga kat Kuching ni akan teruskan bungkuskan ikan terubuk masin dalam kotak yang memudahkan kita untuk bawa balik. Kemas betul cara diaorang bungkus. Selamat, memudahkan dan tak ada bau. Boleh bungkus asing-asing untuk mak, mertua dan kaum kerabat.



sekian cerita tentang borong ikan terubuk masin di Kuching, Sarawak. InshaAllah akan sambung cerita lain pulak nanti. Daaaa :)







Cuti-cuti Kuching: 360 Urban Resort Hotel


Assalamualaikum. 

Live update dari kuching. Haha. Panas-panas lagi jah cerita ni. Hari ni second day I dengan Adin bercuti kat Kuching, Sarawak. Kita mulakan dengan cerita pasal hotel kami menginap ye. Untuk malam pertama & kedua kami menginap di 360 Urban Resort Hotel. Hotel ni ada dua tower, A & B. Kami di tower A. 


I booking hotel ni melalui agoda. Total untuk dua malam RM340. Termasuk tax semua bagailah ye. Bilik kami pilih jenis duluxe king. Kalau nak terus booking direct dengan hotel pun boleh. Rate nye lebih kurang sama jugak. Website hotel : www.360kuching.com 










Bilik hotel sangat selesa. Bilik agak luas. Senang nak solat jemaah laki bini. Katil king off course lah super best kan. Facilities dalam bilik semua lengkap. Dah siap ada iron dan iron board. So tak payahlah terhegeh nak call operator mintak iron kan. Paling best ada free wifi. Ini yang sakan I mengupdate blog live dari atas katil. Haha. Tak pernah serajin ni tau I update cerita-cerita terkini. 

Disebabkan Adin memang gila kentang swimming kat pool jadi salah satu faktor bila survey hotel adalah kemudahan swimming pool. Kat 360 Urban Hotel ni ada swimming pool. Saiznya tak adalah besar sangat pun tapi bolehlah nak hilangkan gian Adin. Hahaha. Tak sempat swimming nampaknya hari ni. InsyaAllah pagi esok lepas breakfast kami terjun swimming pool tu. 

Okey sekarang tentang breakfast pulak. Kurang memuaskan sikit sebab pilihan menu tak banyak. Haha dasar nafsu makan besar memang tak reti bersyukur macam ni kan. Apa-apa pun tetap kenyanglah. Malas nak ambil gambar tadi sebab menunya biasa-biasa je, tak terlampau mengujakan. 

Seterusnya benda paling penting. Jeng jeng jeng!! Lokasi hotel ni agak jauh sikit dari waterfront. 
Kalau naik kereta 5 minit. Tapi kalau jalan kaki memang pagi sampai ke tengaharilah agaknya baru sampai. Kalau sewa kereta sesuailah menginap kat sini. Nasib baik kami ada kawan dan sedara kat sini yang jadi pemandu free off charge. Jadi tak ada masalah untuk keluar jalan-jalan ke waterfront. Rasanya lagi best kalau menginap di hotel betul-betul dihadapan waterfornt untuk kemudahan jalan-jalan dan cari makan. 

Hari ini kami akan ke Sarawak Cultural Village di Santubung. Takpayah pening kepala cari kenderaan sebab ada perkhidmatan shuttle van di hotel. RM20 untuk pergi dan balik. 4 trip sehari. Pilih jelah trip yang mana sesuai. Kami join trip kedua pukul 10.15 hingga 3.15. Tunggu je dilobi hotel then ada van yang datang pick up.  Selain tu ada jugak kemudahan shuttle van dari dan ke airport. RM5.90 je sehala. 

Sekian review untuk hotel. Nanti I sambung cerita lagi ye :) 

Snorkelling di Krabi



Assalamualaikum . 



Sambungan kepada entry bulan madu di Krabi kali ini adalah tentang aktiviti Snorkelling pada hari ketiga. Macam biasa lepas breakfast kat resort, I dengan Adin tunggu agen datang pick up di lobi resort. Dalam pukul 8 pagi kalau I tak lupa lah. hahaha. pelupa sungguh manusia ni. 


























Dalam speedboat menuju ke Phi Phi Island . Setiap pelancong akan lekat stiker dibadan untuk membezakan agen yang menguruskan mereka. Macam-macam warnalah yang I nampak. Alhamdulillah agen yang uruskan trip I ni sangatlah sporting. tolong ambilkan gambar, pandai buat lawak. tak kering gusi bergelak sepanjang perjalanan tu. Agak jauh jugak untuk sampai ke Phi Phi Island. dalam 2 jam gitu. Paling best adalah dalam speedboat ni ada sediakan minuman, buah dan kek. Kebajikan sangat dijaga. 







 Sebelum ke aktiviti kemuncak, kami ada singgah ke beberapa pantai sebenarnya tapi I dah hilang memori nama pantai-pantai tu. Hahaha. Hampeh sungguh kan. Boleh mandi-manda dan berjemur sakan di pantai-pantai yang boat singgah. Maka bergelimpangan lah mat dan minah saleh seksi seksa berjemur di pantai. Hahaha. 
















Pantai tercantik yang pernah I tengok secara live depan mata. Indah sungguh ciptaan Nya. Pasir kemain putih. Seronok betul mandi kat sini. Tak terpijak sebutir batu langsung. Nama pantai? haha tak hingat! Kawasan pantai ni sempit je so korang pun boleh nampak kan agak penuh sesak manusia di situ.








Aktiviti yang ditunggu-tunggu. Memang tak sah kalau ke Krabi tapi tak rasa pengalaman snorkelling. Cantik sangat-sangat coral dan ikan-ikan kat sini. Ikan berenang kat sekeliling badan. Serius cantik!!! sayang sangat sebab I takada waterproof camera. Jadi ambil gambar dari atas speedboat jelah. Alatan snorkelling dan lifejacket pinjam agen punya je. 


Kami snokelling kat dua tempat. Puaslah bermain-main dengan ikan-ikan di laut sampai kecut habis jari-jari ni. Terus terang I memang buta bab berenang tapi I tak takut laut bila pakai lifejacket. Ini pengalaman kali kedua I snorkelling selepas kat Pulau Tioman. Coral kat Krabi jauh sangat-sangat cantik dari Tioman. Apa yang I perasan sepanjang kat Krabi adalah mereka sangat jaga produk pelancongan yang mereka ada. Semua pihak main peranan. Malaysia patut contohi Thailand dalam bab ini. 


Makanan tengahari disediakan. Kami makan beramai-ramai kat dewan terbuka secara buffet. Lepas bermain air haruslah kebuluran kan. Makanlah sepuas hati sebab makanan banyak. Lebihkurang pukul 5.30 petang kami sampai di resort. So solat jamak di resort je. 



sekian, xoxo





BE Nuffnang



Assalamualaikum .






Alhamdulillah sepanjang tahun 2013 ni setiap bulan mesti ada tersangkut CPUV/ BE Nuffnang kat blog busuk masham I ni. Rezeki orang dah kahwin kot . Eh ada kaitan ke? Hahaha . 





Aktiviti Elephant Trekking di Krabi



Assalamualaikum. 


Hureey mari ke sambungan cerita honeymoon di Krabi, Thailand. Kali ni tentang aktiviti di hari kedua iaitu Elephant Trekking. Macam yang I ceritakan sebelum ni aktiviti ni termasuk dalam pakej yang I ambil dengan resort. Ini link pakej : 4D3N Aonang Princeville Resort.  I dengan Adin cuma bawa badan dan follow je semua aktiviti yang dah diaturkan. 


Aktiviti hari kedua ni sekali dengan Water Rafting sebab tempatnya berdekatan dan agennya pun dari company yang sama. Link aktiviti Water Rafting : Water Rafting di Krabi.  Tentatif aktiviti pada hari kedua ni bermula dengan singgah di Golden Cave. Main belasah je namanya ni sebab dah ingatanku sudah luntur. Haha . tu la lain kali update cepat sebelum lupa. 



Aktiviti di Golden Cave ni cuma mencuci mata melihat pemandangan gua dan aksi monyet-monyet yang tersangatlah banyak di sekitar gua. Bolehlah posing maut dengan monyet sambil bagi diorang makan. Kena bayar kalau nak masuk ke dalam gua. I pun taktahu pemandangan apa yang ada dalam gua tu. I dengan Adin lepak-lepak kat luar gua je. 




Takut weyh dengan makhluk ini. Tak sanggup nak duduk dekat-dekat. Agak agresif jugak monyet-monyet kat sini bila nampak orang pegang makanan. Makanan untuk monyet-monyet banyak dijual di sekitar gua. 









Lebihkurang setengah jam je kami singgah di gua ni. Lepas tu terus naik van dan menuju ke lokasi Elephant Trekking. Jauh jugak lokasi Elephant Trekking & Water Rafting ni dari pekan Krabi. Puas membuta jugaklah dalam van. 

Horeee!! Pilih-pilih mana yang berkenan. 









I dengan Adin ingat aktiviti ni tak mencabar. Rupa-rupanya bila dah cuba baru tahu ngeri jugak u'ols. Mula-mula kami duduk kat kerusi yang disediakan atas gajah tu. Pekerja yang jaga gajah duduk dileher gajah. Then tiba-tiba dia boleh pulak turun dari gajah lepastu suruh Adin dengan I duduk dileher gajah. Omak aiii sungguh ngeri kot. Gayat tak usah cerita lah. Dia conduct gajah dari bawah lepas tu jadi tukang ambil gambar kami.


Walaupun ngeri tapi best!! bergoyang-goyang je si gajah berjalan. Terasa tajam-tajam bulu gajah mencucuk-cucuk kaki. Haha. Geli kot!. Paling best ada satu part tu budak yang conduct gajah tinggalkan kami. Gajah tu jalan sendiri balik ke tempat permulaan. Mengucap je I dengan Adin takut gajah tu tiba-tiba naik minyak. Haha.


Budak tu mintak upah sikit dari kami sebab tolong ambilkan gambar. Sebenarnya kat sini ada sediakan khidmat cuci gambar. Tapi I rasa lagi berbaloi guna kamera sendiri sebab bolah dapat banyak gambar. so tak kisahlah budak tu mintak upah pun sebab kalau nak gambar memang kena keluarkan duit jugak kan. Susah nak ambil gambar berdua. Lainlah kalau beramai-ramai boleh tolong-menolong.


















Sementara  tunggu van pick up untuk ke aktiviti lain sempatlah tengok gajah dimandikan. bukan main manja lagi gajah-gajah ni. suka sangat dibelai-belai. alo-lo-lo. 



Selain aktiviti Elephant Trekking & Water Rafting, kat situ ada jugak aktiviti ATV. tapi kami tak ambil pakej yang ada aktiviti ni. InshaAllah next time jalah cuba tapi kat tempat lain kot. Satu lagi adalah mandi-mandi di waterfall. Lupa lah pulak nama waterfall tu. Rasanya agen memang akan bawa semua tourist ke situ sebab dah alang-alang sampai kan. Lepak kat waterfall ni dalam sejam je. Cuci mata oiii tengok minah saleh mandi seksi meksi. Haha . 




sekian, xoxo



Renew Lesen Memandu



Assalamualaikum . 






































I dah ada lesen baru. U ada?? 


Haha..  Poyo sangat berlagak ada lesen berwajah baru. Biasalah bila dah cukup umur setiap tahun mestilah kena ingat pasal lesen memandu. Ingat birthday, ingat lesen memandu. Last week  I dengan Tubish pergi ke JPJ Taman Daya, JB dengan penuh semangat berkobar-kobar nak renew lesen memandu. Excited weh dengan rupa paras lesen yang nampak lebih maju dari lesen yang lama guna mesin limited tu. 


Lepas je habis kerja terus pergi ke JPJ. Sampai je kat parking lot dah urut-urut dada. Ommmakk aiii punyalah banyak kereta. Dah satu hal pulak mencari tempat parking. Then terus ke bahagian Lesen kat tingkat atas. Dari luar pintu dah nampak ramainya manusia. Ommmakk aiii . Pengsan!



Pengsan kali kedua!


Mungkin masa I pergi tu mesin nombor giliran rosak jadi terpaksa guna sistem manual beratur panjang then tunggu nama dipanggil. Bersangka baik jelah kan. Dalam keadaan penuh sesak, cuma nampak kepala orang je kena beratur panjang. Lepas tu ada pulak makhluk yang nak cepat potong barisan. Sabor jelah.


Mula-mula beratur kat kaunter pertanyaan. Bagitau nak renew lesen then ada bawa gambar. Beratur pulak kat kaunter pembayaran 1 atau 2. Disebabkan serik nak menghadap situasi macam ni lagi jadi I terus buat untuk 3 tahun. total RM90. Nasib baik duit dalam dompet ada sikit je. Kalau tak haruslah I renew untuk 10 tahun terus. Haha. melampau sangat kan. Lepas buat pembayaran, bawa resit dengan gambar ke kaunter 7 atau 8. Tinggalkan kat kaunter dan tunggulah sehingga nama dipanggil. Suara yang panggil tu perlahan lah sangat. Jadi silalah pasang telinga betul-betul.


Tips yang boleh I bagi adalah sila bawa gambar pasport korang yang cun melecun siap-siap. Elakkan terhegeh-hegeh nak ambil gambar kat situ untuk elakkan korang kena beratur kat 2,3 kaunter. masa itu emas kan. tak kuasa nak hadap orang ramai bersesak-sesak lama-lama. Gambar tu pihak JPJ akan scan je then pulangkan balik pada korang.


Jangan risau, next year dah boleh renew lesen baru ni kat pejabat pos. Maka berkuranglah kemungkinan bersesak macam yang I hadapi ni  :)




Novelis AinMaisarah datang sekolah



Assalamualaikum . 



Pagi semalam novelis remaja AinMaisarah datang ke sekolah I mengajar. Gamat betul suasana sekolah dengan kedatangan novelis kegemaran student sekolah I. Teruja habis kanak-kanak tu dapat tengok novelis AinMaisarah depan mata sendiri. Jangankan kanak-kanak, cikgunya pun over excited jugak. 



Yeayy!! dapat bergambar dengan AinMaisarah .Haha . Cikgu yang sibuk bergambar dulu sebelum berebut dengan murid. 


Kedatangan AinMaisarah ke sekolah I merupakan salah satu siri Program Jelajah Sekolah Blink. Penulis novel dibawa ke sekolah untuk mendedahkan murid tentang potensi kerjaya dalam bidang penulisan. Selain tu mestilah nak wujudkan suka membaca dikalangan murid. Yang paling menarik kempen menggalakkan murid menulis. Ala murid rendah sekarang pun dah pandai mengarang tau. Kalau curi-curi baca dairi diaorang memang sawan terkejut dengan tahap imiginasi diaorang. Bab cinta-cintun tu memang biasa sangatlah. Jadi kempen menulis ni sangat bagus sebab dapat beri inspirasi kepada murid untuk tulis benda berfaedah. 



Penulis tengah bagi ucapan di tapak perhimpunan. Part best mestilah bila ada kuiz. Kembang semangkuk murid yang dapat jawab dengan betul. Dapat hadiah novel gitu. 





Sesi tandatangan dan bergambar. Bukan main panjang barisan murid yang nak tandatangan AinMaisarah ni. Nasib baik geng cikgu awal-awal lagi dah beratur kat depan. Haha . 


Meja pameran dan jualan buku . Lebihkurang 150 judul buku terbaik dijual disini. I pun sempat borong 3 buah buku keluaran PTS Media Group. sebuah novel remaja untuk adik I, Mimie dan dua buah lagi buku motivasi untuk diri sendiri. 


Mimie Mokhtar, ini untuk awak. Lepas UPSR nanti baru baca ye. Sekarang kena fokus latihtubi dulu . 




Kepada guru yang berminat untuk jemput penulis ke sekolah anda boleh SMS maklumat berikut kepada Pengurus PJS, Tuan Ramzan 0139992905

Nama cikgu,
Nama sekolah,
Tarikh untuk jemputan,
Jumlah murid sekolah.


Ini pulak link Facebook : AINMAISARAH NOVELIS 





Aktiviti Rafting di Krabi




Assalamualaikum . 


Akhirnya diberikan hidayah untuk sambung update story yang dah hampir setahun berlalu. Haha . Kali ini tentang aktiviti rafting semasa honeymoon I dan Adin di Krabi. Aktiviti ni dah termasuk dalam package yang disediakan oleh pihak resort . Aktiviti half day adventure rafting ni sekali dengan elephant trekking. next time I cerita pasal elephant trekking tu ye. 


Aktiviti ni tak semestinya kena ambil sekali dengan package resort. Kalau nak ambil secara berasingan pun boleh sebab bersepah agen di sekitar Krabi yang tawarkan khidmat aktiviti rafting dan lain-lain. Paling bagus ambil secara berasingan sebab boleh nego harga. Untuk orang yang malas berleceh-leceh bolehlah terus ambil package all in one macam I. Boleh baca entry ni untuk tahu lebih lanjut tentang package yang disediakan [4D3N at Krabi]



Tayang gambar dulu sebelum cerita lebih lanjut kasi bersemangat korang nak baca. Haha . Nampak teruja habis kan. 


 Kami join aktiviti ni pada hari kedua di Krabi. Lebihkurang pukul 8.30pagi selepas breakfast kami pun tunggu van agen The Traveller di lobi hotel. Diaorang memang on time. Aktiviti ni merupakan join tour. Agen akan ambil peserta dari resort ke resort. Penuhlah satu van tu. I dengan Adin je melayu dalam van tu. Yang lain semua omputeh u'ols. 


Jauh jugaklah perjalanannya. Lebihkurang 2jam. Nasib baik van tu sangat selesa. Luas, cantik, baru dan bersih. Pengangkutan di Krabi memang tiptop. sepanjang 4hari 3malam kat sana tak pernah lah I naik pengangkutan yang cabuk. Tourist guide akan bagi penerangan semasa di dalam van. Jadual aktiviti setiap peserta tak sama. I dengan Adin buat elephant trekking dulu then baru ke aktiviti rafting. Kami dibawa ke Monkey Cave sebelum sampai je tempat aktiviti. Bolehlah bergambar-gambar sambil bagi makan kepada monyet kat situ. Lebihkurang setengahjam je kat kat situ. Kemudian terus sambung perjalanan ke tapak elephant trekking. Kemudian kami dibawa ke waterfall. last sekali baru ke tempat rafting. 



Kami cuma join 5km rafting.  Aktiviti ni tersangat best. rugi sesiapa yang ke Krabi tapi tak join aktiviti ni. Kalau nak lagi best boleh join 9km. 5km pun dah cukup mencabar apatah lagi 9km kan. Untuk first timer macam I janganlah risau sebab setiap boat ada dua orang pekerja professional yang akan guide korang. Yang duduk paling depan dengan paling belakang dalam gambar tu. Sepatutnya setiap boat cuma ada 4 peserta. tapi di sebabkan I comeylotey je, jadi bolehlah sumbat jadi 5 orang. 


Pengalaman rafting sepanjang 5km ni sangatlah awesome. I dengan Adin asyik terbayang-bayang lagi betapa bestnya aktiviti ni. InshaAllah kami akan cuba lagi aktiviti ni. tapi kat tempat lainlah pulak. Kat Malaysia mungkin . Suasana memang happy habis. Pekerja-pekerja kat situ pandai sangat buat lawak. ramai-ramai main simbah air. then tolak dari boat ke dalam air. sengaja main langgar-langgar boat. Happening habislah. 


Tak banyak gambar yang I ada masa buat aktiviti sebab takboleh bawak camera kecualilah kalau ada camera waterproof. Tapi takperlu risau sebab confirm ada yang merakamkan gambar dan video korang. Kat Krabi ni setiap aktiviti akan ada peniaga yang ambil gambar then terus print. I cuma beli gambar je. Malas pulak nak beli video. Terlupa pulak harga gambar ni. Tapi tak lebih dari duapuluh ringgit rasanya. 































Tips untuk aktiviti ni adalah bawa baju untuk salin selepas aktiviti sebab confirm basah kuyup. I Pakai selipar je masa join aktiviti sebab masa rafting boleh berkaki ayam. Makanan tengahari disediakan. Tempat makan pun sangat selesa. Kami sampai di resort lebih kurang pukul  5.00 petang. 



sekian, xoxo 



Related Entry :






The Naked Face of Dermalogica



Assalamualaikum .



Semalam selepas balik dari sekolah I dengan Tubish pergi ke event beauty product Dermalogica. Dah seminggu I  tergedik kaki nak ke event ni. Product taraf superstar tuuu! Acara berlangsung di Lydia Skin Care, KSL City, JB. Event bermula pada pukul 12tengahari sampai 4petang.  



termengah tak habis lagi kejar si Tubish kaki panjang tu jalan. Sampai je kat meja pendaftaran, terus isi maklumat diri. 



Tunggu giliran untuk buat face mapping . Masa buat Face mapping,  Professional Consultant explain detail tentang kulit I. Bersih tapi sayang seribu kali sayang sebab ada pigmentation yang jahat. Ye benci pigmentation buruk itu! Punca utama disebabkan I banyak terdedah pada direct sunlight. memang tepat sangatlah tu. Tiap-tiap berjemur panas. 




Yeayy jom cuba product Dermalogica. Bermula dari cleanser sampailah ke sunblock habis semua kami cuba. Product Dermalogica memang awesome. Pakai sekali pun dah boleh rasa kulit halus mulus gebu glowing. Dah rasa macam superstar ni. Haha . 


Product Dermalogica dah berusia 27 tahun. Sebaya dengan I lah pulak kan. Semua Product Dermalogica dihasilkan di USA. Yang penting product ni bebas bahan-bahan yang membahayakan. Sekarang kena berhati-hati sebab terlalu banyak product yang ada bahan berbahaya kat pasaran. Jangan beli sebarangan je kat Internet. Siasat dulu latar belakang product sebelum cuba. 


Kami jugak diberi peluang tengok bilik treatment dan mesin yang digunakan. Canggih manggih semua mesin-mesin tu. Diimport dari Italy, dan Korea. Ada 5 bilik rawatan untuk rawatan yang berbeza. IPL, Botox semua ada. 



Lepas cuba segala bagai product dan dah feeling kulit mulus macam supersar haruslah pose depan camera. Manalah tahu boleh betul-betul famous dan menang product bernilai RM5,000. Wow!! gila kau taknak kan. 



Makan-makan dulu sementara tunggu lucky draw. Best sangat event ni sebab dapat banyak hadiah. Join je event dapat free intensive eye repair (travel size). Lepas tu dapat free essential cleansing solution 50ml dan multi-active toner 50ml. Ada lagi! diberi peluang untuk spin wheel and win pulak. I memang solar defense booster. Best weyh!! Cuma tak berapa lucky sebab tak menang apa-apa masa lucky draw. Hadiah lucky draw memang best. Dapat satu set terus. Tapi itu lucky draw yang terus cabut masa kejadian je, Ada lagi satu lucky draw. Cabutan dibuat pada 15september. Sila doa I menang apa-apa hadiah masa tu ye :)




Penerangan dari professional consultant and treatment. 




Tak sabar nak cuba dan jadi cantik! haha . Untuk tahu lebih lanjut  berkaitan Dermalogica boleh FACEBOOK DERMALOGICA dan WEBSITE DERMALOGICA