Borang nikah & prosedur


Assalamualaikum. 


Alhamdulillah dah pun selesaikan segala urusan dokumen pernikahan dua minggu lepas. Semuanya berjalan lancar macam yang i dah rancang. Jadi dipendekkan cerita mai i terangkan serba sedikit prosedur yang akan bride to be lalui. Ini berdasarkan pengalaman i dan mungkin sesuai untuk warga kedah sahaja sebab i submit borang nikah ni kat Pejabat Agama Daerah Yan, Kedah. 





Mula-mula pergi pejabat agama dan minta borang permohonan nikah. I pergi ambil borang ni agak awal. Dalam 5,6 bulan jugak la i peram borang ni sebab korang kena submit borang ni sebulan sebelum tarikh nikah. I nikah 16.11.2012 dan submit borang pada 14.11.2012. plus minus sebulan la tu kan. 


Korang akan dapat tiga borang. 1 borang permohonan nikah warna kuning, 1 borang permohonan nikah negeri kedah bertulisan jawi dan 1 borang ikrar bertulisan jawi. Rasanya borang ikrar ni bergantung pada daerah sebab cousin i dari daerah Kuala Nerang tak dapat pun borang tersebut. 


Disebabkan i akan bernikah dengan pasangan dari daerah dan negeri lain jadi bakal suami i pun kena pergi pejabat agama yang dalam daerah dia tinggal. Mr Ehem pergi pejabat agama dalam daerah Jempol. Kat sana dia kena buat permohonan kebenaran nikah. Kena dapatkan dulu surat pengesahan bujang dari majikan or ketua kampung. then kena dapat sign imam. Masa submit di pejabat agama ambil masa 4 hari jugak la baru siap. Dia hantar hari isnin then kena ambil hari khamis. 

Bila bakal pengantin lelaki dah dapat  kebenaran nikah, bakal pengantin perempuan akan bawa kebenaran tu sekali untuk submit dengan borang permohonan nikah.

Ini list dokumen yang perlu ada masa submit borang permohonan nikah . 
1. salinan kad pengenalan bakal pengantin lelaki & perempuan & wali
2. sijil kursus kahwin original dan photostat
3. keputusan hiv test original. Rujuk link HIV TEST untuk prosedurnya. 
4. kebenaran nikah bakal pengantin lelaki 
5. sijil nikah ibu&bapa bakal pengantin perempuan sekiranya anak sulung. 



Masa submit borang permohonan nikah ni korang kena baca ikrar (yang borang tulisan jawi tu) di depan pegawai pejabat agama. Then sign kat ruangan disediakan dalam borang tersebut. seterusnya kena bayar RM12 untuk borang nikah & ikrar then RM40 untuk buat kad nikah. Kad nikah ni dapat lepas nikah lah ye. jangan dok berangan nak dapat terus after submit borang permohonan nikah pulak.



okey selesai kisah prosedur permohonan nikah :)



56 comments:

KK said...

salam terima kasih info yang amat berguna. saya orang negeri tapi menetap di KL akan kahwin dengan orang yan, kedah. borang jawi tu kena isi dalam jawi jugak ke?

ada mokhtar said...

KK : isi dalam rumi je :)

Anonymous said...

Ada interview x ms g submit borang tu?

ada mokhtar said...

Masa i pi submit tak da interview pun :)

Cik Kamoo said...

Terima kasih share....he he he baru tahu pasai nie. Berguna sekali entry nie. Tq tq

Anonymous said...

Salam, bakal pengantin lelaki kena gi sekali ke masa hantar borang kat pejabat agama tu?

hana juliza said...

saya ade syh family tnye pasal borang tuk,suh amik kat tok kadi tapi dia xbg amik lg dia ckp bg settle yg laki baru leh amik.. sy nikah kat kedah, tunang dari penang.. hmmm dh payah nk alik kg,,, keje kat kl...

ada mokhtar said...

anon : tak perlu :)

ada mokhtar said...

hana juliza : owh gitu pulak. masa sy pergi amik dulu mmg sng sangat pekerja tu bagi. sy nikah bln 11, dlm bulan 3 sy dah pegi amik borang. tapi tak ada masalah rasanya kalau tunggu borang pihak lelaki siap dulu sebb mmg kena sttlekan after borang lelaki siap.

fika said...

kalau ambik borang permohonan nikah tu kne pape bayaran tak??

ada mokhtar said...

fika : masa ambil borang tak kena bayaran .. tapi masa submit borang kena bayaran..terlupa pulak berapa amountnya.. yg i ingt masa tu i ada bayar duit kad kahwin sekali sekeping rm20

hana juliza said...

salam, nk tanya borang tu ayah ckp tok imam suh submit kat dia.. so pengantin laki kena ade jugak ke?

ada mokhtar said...

waalaikumussalam . tak perlu ada pengantin lelaki tp kena ada borang2 pengantin lelaki yg dah settle :) . sy terus submit kat pej kadi sebab tok imam kat tmpt dah pencen, belum ada penggnti.. so jurunikah dr pej kadi yg nikah. biasanya tok imam yg akan nikahkan :)

atiidrus said...

salam...yg baca ikrar tu perempuan je ke kena ada pasangan kita jgk?

ada mokhtar said...

Atii: tak perlu pasangan. Just kt je baca depan peg kt pej kadi :)

ErsYa IbrAhiM said...

Terima kasih dengan infoyg berguna ni.. xfhm gak... tpi lepas bca trs faham.. i pn lebih kurung u gak .. future husband pn org kl gak.. i org kedah, so mcm x berapa fhm..

ada mokhtar said...

ersya : sama2 dear.. InshaAllah mudah semuanya nnt :)

Anonymous said...

Macam kenal jer cikgu ni

ada mokhtar said...

Kenal ke? :)

Anonymous said...

salam ... kalau laaa ppuan Kedah lelaki KL nak akad nikah kat Pahang tmpt wali mcm ner pula yer

ada mokhtar said...

Waalaikumussalam.. Alamak kes gini i pun xtau dear.. Better u rujuk pej kadi... :)

Anonymous said...

Salam... nk tnye..ms nk isi borg tu dorg prlukan x ic saksi wali

ada mokhtar said...

Waalaikumussalam..

Kne ada no ic saksi wali. Just no je takperlu salinan pun..

Sharina Shahiera said...

Salam,sis,boleh bg alamat pjbt agama yan x?sy bru 2 tahun dok gurun,pling dkt yan jela,nk g s.p jauh...tq

ada mokhtar said...

Sharina : jalan pantai murni, 06900 yan, kedah... Pernah pergi pantai murni tak? Pej tu btl2 kat simpang ke pantai murni.

Adila said...

Thnks 4 info...dila bru amik borg td kt pej agama yan...ikrar je?xd kne tnya pape ke ms submit nnti?

Anonymous said...

salam...nak tanya....borang pihak lelaki kena submit dekat pjbt agama tu kna ada salinan ic jgk ka?

ada mokhtar said...

Adila : I tak da kena tanya pape pun hari tu :)

Anon : tak perlu rasanya sebab masa kita submit borang kita dah ada salinan ic tu. so bagi borang pihak lelaki sekali je.

Anonymous said...

As Salam.. Nk ty, selepas submit borang permohonan tu kt pej agama, diorg ada bg tarikh pulak ke untuk pegi kt pej agama? dn masa tu kena bawa bakal suami skali ke?

ada mokhtar said...

waalaikumussalam. ye.. lepas submit borang kena pergi balik untuk ambil borang. tak payah bawak bakal suami pun.

Anonymous said...

Salam...nak tanya..untuk Borang 2, bahagian keterangan pengantin lelaki (nama, ic pengantin dan 2 saksi) tu kena isi juga ke kalau pengantin lelaki dari negeri lain?

Anonymous said...

salam.. sy keje kat kuantan.. nikah kat kedah n mmg asal org kedah.. FH org selangor. so masa nak submit tu, minx ayah submitkan boleh kew? ke kene saya jgk submitkan?

ada mokhtar said...

Anon : waalaikumussalam. Kena isi jugak maklumat tu. Lengkapkan semuanya.

ada mokhtar said...

Anon : waalaikumussalam. Kat pej agama yg sy submit tu kena submit sendiri sebab kena baca ikrar. Better call pej agama daerah yg u nak submit tu. Setiap tempat tak sama. Cousin i boleh je bagi parent submit. Tak da baca ikrar pun.

nur liyana said...

Assalamualaikum... sy nk tnya...bacaan ikrar (dlm bahasa jawi) tu ada kat borang bertulisan jawi ka borang lain kat pegawai nanti?

ada mokhtar said...

Waalaikumussalam. Yg borang tulisan jawi tulis ikrar yg dibagi tu. Nanti peg pej agama takda bagi pape borang lain pun :)

nur liyana said...

Owh...ok..tq..sy tak dapat borang ikrar tu...hehe

dgurlinred said...

tq 4 the info sis...

Anonymous said...

salam sis, saya nak tnya...yg borang ikrar 2 ada x di sediakan dalam bahasa rumi? xkonfident nk bc jawi depan pegawai agama..huhuh

ada mokhtar said...

Anon : waalaikumussalam.. Takda dear.. Jgn risau mudah je ayatnye.. Hehe

Ieyda Hidayah said...

as salam..sis,nk tny paling lewat kena hantar borang ke pej agama bila ye??sya rancang nikah 1feb nt,borang sebelah tunang siap ari selasa nie (7jan)..rasanya sempat tak klu sya hantar ari ahad (12jan)..sbb sya keja kt klang,nk balik alor staq ssh nk cuti..

ada mokhtar said...

Ieyda Hidayah : Waalaikumussalam, tak berani nak cakap la sis. Pej agama tempat sy minta hantar sebulan sebelum tarikh nikah. tapi rasa nya semua bergantung pada budi bicara. cuba contact pej agama tempat u nak submit borang tu. bagitau masalah. inshaAllah depa boleh terima rsnya.

Nor Atikah said...

salam saya ingin bertanya, macam mane pulak prosedur untuk menetapkan tarikh nikah dengan imam, kita perlu tempah tarikh dengan imam dulu atau hantar borang yang sudah lengkap diisi di pejabat agama baru boleh tempah tarikh dengan imam?

ada mokhtar said...

atiqah : waalaikumussalam. masa sy nk nikah dulu kat tempat sy tiada imam. jadi jurunikah dr pej agama yg akan nikahkan. sy just bg tarikh kepada pej agama & tak deal dengan imam lgsg. sy tak pasti pulak situasi kalau dinikah oleh imam mcm mana.

Nor Atikah said...
This comment has been removed by the author.
Nor Atikah said...

oh..kiranya sis bagi tarikh kepada pejabat agama tu time sis hantar borang sebulan sebelum dari tarikh akad nikah yer?atau sebelum tu sis dah bagi tarikh nikah dekat pejabat agama?

ada mokhtar said...

atikah : ye bg tarikh nikah masa submit borang tu je dear .. sebulan sebelum dari tarikh nikah...

akmal said...
This comment has been removed by the author.
akmal said...

Assalammualaikum sis,

tumpang bertanya. Saya ni orang sg petani dan bakal isteri orang padang serai, basically dua2 kedah. So, apa yang saya faham dri blog sis saya perlu ambil borang dri pejabat agama/tok imam..kemudian saya lengkapkan dan dapatkan surat kebenaran nikah untk serahkn kepada pihak perempuan. Kemudian, pihak perempuan isi dan serahkan bg "ngam2" dgn tarikh akad nikah, kan? Pastu, saya difahamkn borang pihak lelaki dan perempuan cuma 1 bulan tempoh sah lakunya, betul ka? Last sekali, 2 orang saksi tu perlu org yang kita kenal ataupun org masjid kariah perempuan? Maklum balas sis amatlah dihargai, terima kasih~~ :-)

ada mokhtar said...

waalaikumussalam .


1. pihak lelaki & perempuan ambil borang kt pej agama msg2..

2. pihak lelaki lengkapkn borang. submit ke peg agama di tmpt pihak lelaki. nanti ambil balik borang yg dah siap then serah pd pihak perempuan.

3. pihak perempuan submit 2,2 borang di peg agama di tmpt perempuan.

4. tarikh submit bg ngam2 sebulan dr tarikh akad nikah. contoh : tarikh sy plan nikah 16.11.2012... so sy submit borang 16.10.2012.

5. 2 orang saksi untuk tulis dlm borang adalah org yng kt kenal... contoh : sy guna paklong & pakngah sy...


semua maklumat ni berdasarkan apa yg sy lalui ms proses nak nikah dulu di yan... tahun 2012.. & suami sy dari n9...


sy tak pasti caranya sama or lain peg agama tempat awak ... harap info ni dpt membantu :)

Ummi Kalsom said...

Klo terlewat submit borang nikah 2 ada kena ap2 x??

Abd Shukor said...

salam saya orang penang bakal orang kedah.sy dah isi borang kebenaran nikah.dan dah hantar di pejabat agama.seminggu lpas 2 saya dapat.lpas nie borang 2 bg kat perempuan plak,apakah ada borang untuk sy borang nikah di luar kariah..bley tolog jelaskan

Anonymous said...

salam sis...nak tnya ,if pihak lelaki pnya borang semua dah setle, pihak prempuan perlu dptkan semua borang2 & guidance drpd mana yer?

Anonymous said...

salam...syarat nk hantar borang nikah kena ada sijil kahwin mak bapak...kalo mak bapak prmpuan nikah dekat siam mcm mn??? skrng dh 50 tahun lebih dan xpernah dftar prkhwinan dekat mlaysia....Acaner tue???

DrF said...

Salam sis. Tq for the info. Nak tanya, dekat borang nikah tu ada kena isi maklumat pengantin lelaki. Memang kena isi dan tandatangan pengantin lelaki jgk ke?

Anonymous said...

Salam...

Saya( perempuan) orang johor..akan menikah di Johor..
Bakal laki saya orang Kedah..
Apa document yg saya perlukan dari pihak lelaki ?

mohon advice...

Tq~