REVIEW : Tshirt Rewang



Assalamualaikum . Bissmillahirahmanirahim . 


Okey ni review berkaitan wedding i yang pertama. Akhirnya muncul kerajinan dalam diri nak update belog. Review pertama ni adalah Tshirt Rewang masa majlis persandingan i. Alhamdulillah rezeki i murah bila owner PHOTREDZ tiba-tiba buat suprise sponser 25 helai tshirt rewang yang kiut miut. sangat terharu okey!


Pandai owner PHOTREDZ ni simpan rahsia ye. Then curi-curi guna gambar kartun doorgift i pulak tu. So sekarang i pulak curi-curi gambar dari album PHOTREDZ untuk buat review ni :)



Nah kau! 25 helai tshirt rewang pelbagai saiz yang sangat mengejutkan dan mengharukan. Akan tetapi sayangseribukalisayang. walaupun mak i dah awal-awal edarkan pada semua sanak saudara lelaki dalam keluarga i tapi nampaknya objektif tak tercapai. semuanya tak sporting sebab tak ada seorang pun appreciate dan pakai tshirt ni masa hari tersebut. so sad! 

Malas nak ungkit-ungkit lagi sebab benda pun dah lepas. cuma i terasa sangat sedih sebab orang yang sponsor tak dapat tengok hasil kerja dia dipakai untuk tujuan yang sepatutnya. Sorry Wan! 



Gambar semasa proses mencetak. Meh i story sikit tentang PHOTREDZ ni . Milik sepenuhnya kawan i Redzwan. Dia memang pakar bab mencetak baju dan mencetak custom album. Bab harga jangan risau sebab dijamin berpatutan. Kalau nak lagi murah cakap i yang suggest. Haha :)  . Beroperasi kat Pasir Gudang, Johor. 


Sample tshirt yang dicetak oleh PHOTREDZ. sedia menerima tempahan untuk tshirt rewang, sekolah, sukan, hari keluarga dan macam-macam. Okey jom tengok sample custom album pulak. 



custom album for Newborn, wedding dan Dinner . 




Untuk maklumat lanjut berkaitan harga or pakej yang ditawarkan boleh terus ke page PHOTREDZ atau blog PHOTREDZ . 




 



REVIEW : Vendor List




Assalamualaikum .

Kat sini i buat senarai penuh semua vendor yang berkaitan untuk majlis nikah, sanding dan bertandang. In Sha Allah review satu persatu akan dibuat. I tengah tunggu gambar dari my OP. dah dapat gambar barulah syok buat review :)


KAD KAHWIN : Warisan Ideareka & Marina Cards Plaza Angsana

BUNTING : Warisan Ideareka & Marina Cards Plaza Angsana 

OP NIKAH/SANDING : We Found Love



MUA SANDING : Fara Zara

PELAMIN SANDING : Haasz Boutique

GENDANG/SILAT SANDING : Seri Tembaga 

CATERING SANDING : Zul Nasi Arab

CAKES : Rizaida HomeBakery & TiaraCuppies

T-SHIRT FAMILY : Photredz

OP BERTANDANG : d'ART Photography

BRIDAL BERTANDANG : Cahaya Murni

LIVE BAND BERTANDANG : D'Z Studio





Quick Update!





update lelaju bila terindukan zaman preparation.  Oh! sangat rindukan saat itu. best rupanya kenangan gila-gila tak menang tangan sambil berdebar dup dap menunggu tarikh kahwin. Dan sekarang Alhamdulillah semua dah selamat. tinggal dapat penyakit malas update belog jelah pulak kan :)



laporan terkini



Assalamualaikum 

Yeayy dapat curi masa update belog. Sejak dah berubah title jadi puan isteri ni terasa sangat sibuk. Bukan sibuk memasak untuk suami pun tapi sibuk dengan aktiviti jalan-jalan je.  terkini i dengan suami dah pun tidur kat rumah sewa baru. gigih jugak nak tidur kat rumah sewa walaupun baru siap cat bilik tidur je. 

Untuk malam ni pun tak dapat update panjang lebar. Ye i tau banyak sangat hutang entry. Cerita majlis tunang, majlis resepsi, majlis bertaandang, honeymoon dah terbaru rumah sewa. May be dah settle hal rumah sewa baru dapat bayar semua hutang ni :) 


Okey sekarang nak sokong harimau malaya dulu. Auuumn harimau ku terus mengaum. 

Suami dan Isteri





Alhamdulillah dengan sekali lafaz 16 November 2012, 2 Muharam 1434H, 9.16 malam , Masjid Jamek Pekan Yan, Kedah  menjadi saksi i dan Mr Ehem dah pun bertukar status menjadi suami dan isteri. Semoga perkahwinan kami berdua akan sentiasa bahagia dan berkekalan hingga ke Jannah. Amin . . .




WalimatulUrus Nurul Syuhada & Fuarudin





Semua rakan blogger, rakan bride to be group, pembaca blog utara selatan dan yang mengenali dijemput ke Majlis Resepsi i dengan pasangan 

 17 November 2012, Sabtu
 No 1A, Jalan Pantai Murni, 06900 Yan, Kedah. 



Boleh pm alamat untuk tujuan pengeposan kad. 





Manicure & Pedicure


Assalamualaikum .



Yeeha kuku i dah cantik dan berkilat. Sangat happy dapat manjakan diri berseorangan petang tadi di Dr. Soho Foot. 


Memandangkan kuku i sudah kasar, keras dan tidak cantik akibat tiap-tiap hari memegang kapur tulis jadi i kenalah  buat manicure untuk mengembalikan keremajaan kuku i. Cewaah remaja la sangat kan. Tapi dah alang-alang menyeluk pekasam tu kan, i pun tambahlah pedicure. then terasa nak tambah foot treatment skali. sangat suka menambah-nambah macam gini kan. 


Pekerja Islam hokey. sangat ramah dan best :)


Total cost untuk manicure & pedicure RM25. then plus foot treatment RM45. Dr.Soho ni memang specialize in foot treatment. Foot treatment merangkumi cracked heel, smelly feet, athlete's foot, corn, ring worm, rough skin, & dry feet. Kaki i tak adalah terus sangat. setakat kasar dan kering sikit je. Best sangat bila kaki di rendam air panas then digosok2, diurut-urut. Buat kat rumah pun boleh sebenarnya tapi apa salahnya sekali-sekali nak dilayan oleh specialize kan :)


Jom buat manicure sendiri di rumah : MANICURE 



Borang nikah & prosedur


Assalamualaikum. 


Alhamdulillah dah pun selesaikan segala urusan dokumen pernikahan dua minggu lepas. Semuanya berjalan lancar macam yang i dah rancang. Jadi dipendekkan cerita mai i terangkan serba sedikit prosedur yang akan bride to be lalui. Ini berdasarkan pengalaman i dan mungkin sesuai untuk warga kedah sahaja sebab i submit borang nikah ni kat Pejabat Agama Daerah Yan, Kedah. 





Mula-mula pergi pejabat agama dan minta borang permohonan nikah. I pergi ambil borang ni agak awal. Dalam 5,6 bulan jugak la i peram borang ni sebab korang kena submit borang ni sebulan sebelum tarikh nikah. I nikah 16.11.2012 dan submit borang pada 14.11.2012. plus minus sebulan la tu kan. 


Korang akan dapat tiga borang. 1 borang permohonan nikah warna kuning, 1 borang permohonan nikah negeri kedah bertulisan jawi dan 1 borang ikrar bertulisan jawi. Rasanya borang ikrar ni bergantung pada daerah sebab cousin i dari daerah Kuala Nerang tak dapat pun borang tersebut. 


Disebabkan i akan bernikah dengan pasangan dari daerah dan negeri lain jadi bakal suami i pun kena pergi pejabat agama yang dalam daerah dia tinggal. Mr Ehem pergi pejabat agama dalam daerah Jempol. Kat sana dia kena buat permohonan kebenaran nikah. Kena dapatkan dulu surat pengesahan bujang dari majikan or ketua kampung. then kena dapat sign imam. Masa submit di pejabat agama ambil masa 4 hari jugak la baru siap. Dia hantar hari isnin then kena ambil hari khamis. 

Bila bakal pengantin lelaki dah dapat  kebenaran nikah, bakal pengantin perempuan akan bawa kebenaran tu sekali untuk submit dengan borang permohonan nikah.

Ini list dokumen yang perlu ada masa submit borang permohonan nikah . 
1. salinan kad pengenalan bakal pengantin lelaki & perempuan & wali
2. sijil kursus kahwin original dan photostat
3. keputusan hiv test original. Rujuk link HIV TEST untuk prosedurnya. 
4. kebenaran nikah bakal pengantin lelaki 
5. sijil nikah ibu&bapa bakal pengantin perempuan sekiranya anak sulung. 



Masa submit borang permohonan nikah ni korang kena baca ikrar (yang borang tulisan jawi tu) di depan pegawai pejabat agama. Then sign kat ruangan disediakan dalam borang tersebut. seterusnya kena bayar RM12 untuk borang nikah & ikrar then RM40 untuk buat kad nikah. Kad nikah ni dapat lepas nikah lah ye. jangan dok berangan nak dapat terus after submit borang permohonan nikah pulak.



okey selesai kisah prosedur permohonan nikah :)



Doorgift Rubber Stamp


Assalamualaikum . 


Hi, bercerita tentang persiapan doorgift pulak kali ni. Memandangkan i mengamalkan dasar berjimat cermat amalan mulia, jadi segalanya persiapan harus menggunakan bajet yang minimum. Setelah difikir-fikir dengan semasaknya, i buat keputusan untuk guna rubber stamp berbanding sticker. 

Oh lupa pulak nak kasi intro apa fungi rubber stamp ni. Okey kisahnya macam ni ye. rubber stamp ni akan digunakan untuk mencantikkan doorgift majlis resepsi i. Ala lebih kurang macam thank you tag yang biasa orang gantung or lekatkan pada doorgift tu.




sketching done by my lovely sister, syima. 


Seterusnya disambung tugas oleh kawan syima, ftri johari. terima kasih bebanyak kerana sudi menolong :)



Tara, dora datang lagi!!! inilah rupa rubber stamp i. 


Kenapa i pilih menggunakan rubber stamp?



1. Sebab murah! yeahh. kosnya hanya RM25. syima tempah kat Kulim. i pun tak sure apa nama kedai tu. 2. Stamp pad mudah didapati. harganya pun murah gak. i beli artline yang paling besar baru RM8. 3. Mudah diuruskan. 4. Tak mengambil masa yang lama, hanya copkan sahaja. 



sekian, review rubber stamp i :))





MUA Utara



Assalamualaikum . 


Entry ini telah diedit semula pada 31/12/2012 dari entry asal bertarikh 20/10/2012 atas sebab-sebab tertentu.


Senarai MUA sekitar utara (kedah, perlis, pulau pinang)

 Terima kasih kepada b2b yang sudi buat list & bagi cadangan MUA.






sketching bride & groom attire



Assalamualaikum . agak lama rasanya tak jenguk belog ni. laptop ni pun dah lama sangat tak di hidupkan . tersangatlah sibuk dengan macam-macam urusan. Alhamdulillah banyak perkara yang dah settle. Hal lokasi majlis resepsi, waktu pernikahan, dan macam-macam lagi la.  senang hati rasanya. IshaAllah akan update preparation selanjut nanti. :)) 



sketching bride & groom attire  


Dress i dah 50% siap tapi baju untuk pengantin lelaki belum  dijahit lagi. Semoga segalannya terus lancar :)





Artwork Bunting & Petunjuk Arah Majlis Resepsi



Assalamualaikum . 


Untuk kali ni i cuma nak tunjuk artwork bunting dan petunjuk arah yang dibuat oleh pakcik i. Konon-konon nak ada sikit tema cikgu then cuma nak letak gambar nametag. alasannya i seorang yang pemalu. jadi tersangatlah segan bila wajah i terpampang ditepi jalan. 


artwork pertama  (ada kesilapan ejaan nama di situ)


artwork kedua. 



i pilih artwork kedua sebab lagi in dengan tema majlis i nanti. Purple! love it. selesai majlis baru buat i review dengan lebih lanjut ye. segan nak cerita lebih-lebih sekarang. sangat penyegan kan i ni :))






Northern Bakery



Assalamualaikum. Tinggal kurang dari dua bulan je lagi nak menuju ke tarikh itu. Persiapan seterusnya yang perlu diuruskan sudah tentu menempah cake. Yeayy paling suka yang ni sebab i cake boleh dimakan dan sedap. tak macam preparation benda-benda lain semuanya cantik di mata je tapi cake bukan setakat cantik di mata tapi juga cantik di perut. Haha. 


Misi sekarang adalah mencari bakery sekitar utara yang menawarkan perkhidmatan membuat kek perkahwinan dengan design yang cantik dan paling penting harga berpatutan. Jom tengok senarai bakery yang i dah jumpa. Kebanyakkannya adalah menerusi online sebab keadaan i yang berada jauh nun di selatan sekarang. 





(schoolmate i masa kat astech)



(i pernah tengoh hasil kerja dia depan mata masa kat karvival kahwin-kahwin kedah)





dah last sekali adalah Fasha Florisa promote supupu nampak. Haha.. 


Ada ramai lagi sebenanya. tapi i sendiri pun dah rambang mata sangat bila tengok banyak-banyak pilihan. So taknak peningkan kepala lagi dan buat pilihan berdasarkan list yang dah ada ni jelah.  Harga pulak bergantung kepada design dan jenis kek. buttercream lebih murah berbanding fondant. Rasanya i lagi berminat dengan cupcakes tier  berbanding cakes tier. Alasannya adalah nanti nak mintak tolong adik-beradik sorokkan sebijik dua cupcakes untuk i belasah bila dah habis majlis. Haha.. masa acara potong kek tak boleh nak makan puas-puas sangat sebab nak control cun kan. 


sekian, wassalam :)




Wedding Wish List



Assalamualaikum . memandangkan ramai dah bertanya "Ada, kau nak hadiah kahwin apa?" maka dengan ini terus datang idea untuk buat wishlist. HAHA. Nah padan muka korang. sila bersiap sedia jelah. 


1. Garment Steamer . I paling memerlukan benda alah ni sebab tiap-tiap hari i kena iron baju suami dan baju i dan sudah tentu pekerjaan ini sangat memenatkan. so garment steamer akan memudahkan urusan rumahtangga i. 


2. Microwave . Korang pun sedia maklum fungsinya kan. memandangkan i sangat pandai dengan kerja-kerja di dapur jadi memang molek sangatlah untuk ada sebijik microwave di dapur rumah i. 


3. Pakej Honeymoon . sangat mulia lah hati barang sesiapa yang menghadiahkan i pakej honeymoon. dalam negara ke, luar negara ke, korea ke, kashmir ke. I memang suka kalau dapat pergi honeymoon lima enam tujuh sepuluh kali pun. HAHA. gatai sungguh kan. Urmm kalau hadiahkan pakej umrah lagi afdal sebenarnya :)


4. Set Pinggan Mangkuk . hadiah yang sangat berguna untuk pasangan pengantin yang baru nak memulakan hidup bersama. tak payah lah i bersusah nak shopping pinggan mangkuk untuk penuhkan rak di dapur nanti.


5. Comforter Set . I memang tersangat suka ada banyak-banyak koleksi comforter set sebab senang nak bertukar-tukar setiap minggu. maklumlah bila dah tukar kena hantar dobi pulak kan.


6. Buku Resepi. Babes! korang memang kawan sejati kalau hadiahkan i buku resepi. menu mudah-mudah sudah la. i sangat hargainya. paham-paham la sebabnya ye :))


7. ni akhir sekali. DOA. hadiah terindah untuk i dengan pasangan adalah doakan kehidupan kami sentiasa bahagia & mendapat keberkatan. Wish list lain-lain tu sekadar untuk suka-suka je tapi yang ini i memang serius. Doakan jodoh kami bersama berpanjangan :)





Anjung Senibong Seafood


Assalamualaikum . Entry kali ni nak bercerita tentang tempat makan lagi. Lokasinya Senibong, Johor.  Kat perkambungan senibong ni ada banyak deretan kedai makan. Memang boleh pening tak tahu nak buat pilihan . masing-masing ada kelebihan. 


Review untuk kali ni adalah Anjung Senibong Seafood. 

Kedai  no 3 yang akan korang jumpa. 


Pilih jelah mana-mana makanan laut yang segar bugar ini. siap bergerak-gerak lagi hokey! sebut je nak apa semuanya ada. dari yang biasa hinggalah yang pelik-pelik. 


Bab menu pulak korang boleh request untuk masak apa-apa jenis masakan. bakar,steam, goreng, semuanya boleh. Untuk yang malas fikir banyak macam i boleh pilih secara set. untuk 2 orang makan, 4 orang makan dan berama-ramai lagi orang makan. 


Set for two yang i dengan Mr Ehem order :

siakap sweet sour

lala masak cili api

tomyam campur

kailan ikan masin 

sotong celup tepung

Set for two ni termasuk minuman. tak kisah korang nak pilih minuman panas or sejuk. for me off course lah limau suam. jaga perut tak nak kasi buncit. Haha. konon la sangat kan.  Rasa makanan? Marvelous! i kasi 4 bintang. semua menjilat jari. Alhamdulillah. 


Deco kat Anjung Senibong Seafood pun sangat best. Ada ruangan bawah bumbung, duduk bersila dan ada ruangan open air. atas air gitu. i lebih suka pilih table yang terletak di ruangan open air. lebih tenang dapat tengok pemandangan air, bot nelayan dan negara jiran, Singapura. 


sebelum balik wajib bergambar dengan muka kekenyangan :)



Hairstyles 2012-2013



Hello Gorgeous! 


Dah lama betul i tak ke salon dan rambut sekarang pun dah macam singa. Seram je laki i tengok nanti. Haha. Memandangkan bakal hidup berdua dan kena bersiap-siap agar sentiasa jelita di mata suami dan dah tak boleh serabai kusut masai, so petang nanti  i kena pergi salon. WAJIB! 


Jadi kena buat revision dulu sebelum ke salon. I nak style yang berbeza dari rupa sekarang. pastinya bukan perm sebab dah bosan dengan style rambut sekarang. dan tidak sama-sama untuk memotong pendek rambutku ini . sayang oi nak tunggu nak rambut panjang . Jom tengok hairstyle yang in untuk 2012 dan 2013. 


Chic long hairstyle . Okey terus reject yang ini. alasan dah pun dinyatakan tadi :)



Long hairstyle with layer



Long wavy hairstyle 


Refer this links : pinterest / hairii for more hairstyles . 


I lagi terpikat dengan wavy style. nampak soft but sexy at the same time. Jom serbu salon :)