Nuffnang Celebrates Blogday!


hello peeps! Happy Eid Mubarak & Happy Independent Day! 
Syukur semua warganegara Malaysia dapat sambut dua events yang sangat besar hari ni dengan aman damai. bukan main meriah lagi sana-sini sambutan hari raya dan hari kemerdekaan. perut i pun tengah berteriak Yeap Yeap Hureey je ni. Alhamdulillah.
31 August 2011. it's today darling! ada lagi peristiwa best berlangsung hari ni tau. Jeng Jeng Jeng. apa tu? it's 6th Blog Day darling!


dengan penuh penghormatan, i berasa sangat seronok untuk recommend enam blog yang i suka baca kepada korang-korang semua. seronok kan dapat tukar-tukar apa yang kita suka. bukan setakat tukar-tukar rasa biskut raya yang enak-enak je. tapi hari ni dapat tukar-tukar bahan bacaan yang seronok-ronok juga.
kenapa suka belog Ayeem Ayam?

>>sebab belog Ayeem Ayam banyak tutorial yang berguna untuk insan-insan buta IT macam i. banyak yang i belajar dari belog Ayeem Ayam. sungguh mulia tau dia ni. tak lokek ilmu, kongsi sama-sama.
 
>> banyak gambarajah cartoon, flash yang comel lotey dan sangat menghiburkan hati i. seyes i cakap boleh hilang stress tau bila baca benda-benda yang buat hati rasa geli-geli.

>>idea Ayeem Ayam tulus dari hati dan kepala. suka betul baca entry yang buat i tiba-tiba senyum sorang-sorang. benda-benda yang ditulis tu sebenarnya remeh-temeh je pun, tapi semuanya sangat close dengan kehidupan kita. so it's fun!

# YanaYonet
 kenapa suka belog YanaYonet?

 >> sebab YanaYonet sangat bebas bercerita pasal perasaan dia pada orang yang dia sayang. tak ada sembunyi sorok-sorok dia menulis kisah suka duka cinta dia. terus terang i cakap, i kagum dengan keberanian dia meluahkan rasa cinta. dia buat belog ni medium untuk luahkan apa yang terbuku dalam hati dia pada buah hati. i suka. sangat berterus terang & sangat sweet! . tulisan YanaYonet buat i rasa lagi confident untuk tunjukkan sayang i pada orang yang i sangat. thanks YanaYonet.

>>sebab YanaYonet was really awesome bila berdepan dengan camera. rasa nak cubit-cubit je pipi gebu dia tu. >.< tetiba je pulak nak cubit pipi anak dara orang.

kenapa suka belog Sam Posmen?

>>sebab Sam Posmen tulis berdasarkan apa yang dia lihat dan apa yang dia dengar. kemudian kongsi dengan orang lain dan belajar sama-sama. ala-ala idealogi Confucius gitu kan. sifat manusia sentiasa perlu di ingatkan dengan apa yang terjadi baru la tersedar. bila baca belog Sam Posmen, i dapat bermuhasabah diri. tak semestikan bermuhasabah diri ni bila tulisan berbentuk keagamaan je. tapi tulisan pasal kesedaran sivik tu pun sangat membantu tau.

kenapa suka belog ARCX13?

>>sebab dia kat New Zealand dan i tak pernah pergi sana. seronok tau baca cerita orang kat luar negara. haruslah i menjadi batak dan sangat teruja dengan cerita dan gambarajah salji penuh kat luar rumah kan.

>> point pertama tu tak penting sangat pun sebenarnya. yang paling i suka mestilah sebab tulisan yang disampaikan super best, kelakar, berilmu. pendek dan panjang kata menyeronokkan la. setiap kali ada entry terbaru dan terkini memang wajib i baca. tak boleh ketinggalan hokey!

# Fyna
kenapa suka belog Fyna?

>> sebab dia cantik jadi i pun nak jadi cantik macam dia. haha boleh ke gitu? boleh sebab dia sangat baik hati suka share tips cantik dengan blogger lain. request je nak tips belit shawls, toreh mata, calit-calit makeup kat muka semuanya boleh. memang boleh jadi cikgu kecantikan terhebat la.

>> belog Fyna best sebab banyak product yang bagus di review. product yang di review tu pulak senang dapat dan berpatutan harganya. so, orang standard biasa macam i ni mampu la nak beli. yang bestnya kadang-kadang Fyna siap sediakan tutorial nak gunakan product tu sekali tau.

# Silampuneon
kenapa suka belog silampuneon?

>>sebab ada banyak info dalam belog ni. info yang sangat berguna pulak tu. lebih-lebih untuk para guru. macam-macam idea berkaitan pendidikan ada. perghh!! tiba-tiba ayat jadi skema bila tulis pasal pendidikan kan. Rancangan mengajar, contoh soalan semua ada. i suka sangat! para guru, i memang suggest belog ni untuk anda semua >.<



okey, dah pun recommend enam belog yang i suka dan insyaAllah akan sentiasa tunggu mereka update. kalau suka dengan belog diaorang sila la tekan link yang i dah share tu. bubye >.<


Salam AidilFitri



Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi,
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa, 
Dalam kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata,
Dalam gurau dan senda tentu ada khilaf dan dosa,

MOHON DIMAAFKAN SALAH SILAP DUNIA DAN AKHIRAT



aksesori wanita



Assalamualaikum. hye peeps >.<  sementara menunggu azan maghrib berkumandang, sempat je lagi nak update seratus dua ratus patah perkataan kat sini kan.

wanita dah aksesori mana boleh dipisahkan. ibarat lagu dah irama gitu. amboi bukan main lagi kan perumpamaan. tapi tu la hakikatnya kan. kalau dah pakai tudung, harus la kena ada brooch. baru mantap. walaupun i lagi suka pakai jarum je, tapi kadang-kadang nak la jugak pakai brooch bergantung gayut-gayut. kasi vogue sikit.

 hambik kau! sekali open table je habis i borong.tak payah pergi borong jauh-jauh, brooches ni semua i beli kat bilik guru sekolah i je pun. ustaz suhaimi yang jual. khas dari sabah hokey. macam-macam benda dijual kat bilik guru tu. rezeki bulan ramadhan katakan. macam-macam bisnes wujud. semuanya menang tangan. Alhamdulillah.

biru hijau turquoises yang hujung tu i punya. awal-awal lagi i dah chop.  

untuk mama, syima, anies, pqah dan mimie. complete untuk enam orang i beli tau. sila cepat berebut warna kaum kerabat ku >.<


quote kata-kata sorang cikgu lelaki kat sekolah i sikit ye 
"orang perempuan ni tak ada beban, batu digalasnya. orang lelaki pun kadang-kadang rasa rimas bila janggut dah panjang, tapi orang perempuan boleh je gantung brooch panjang berjela kat leher. tak cukup leher, galas kat bahu. lepas tu siap junjung kat kepala. pelik betul"


Berbuka puasa di Siang Seafood Restaurant


Assalamualaikum. sepanjang bulan Ramadhan bukan main berkobar-kobar lagi nak update aktviti berbuka puasa. sangat excited tau nak share pasal tempat-tempat makan yang i dah cuba. 
 
kali ni nak bercerita pasal aktiviti berbuka puasa dengan mr ehem masa shopping hujung minggu lepas. actually bestfriends i, en wan dan puan farah pun bershopping sekali. tapi bila mr ehem sampai je diaorang terus cabut. nak dating berdua la tu konon.

disebabkan kitaorang bershopping kat area Sogo, Jalan Tar dan sewilayah dengannya, so malas nak pening-pening kepala fikir tempat berbuka, i dengan mr ehem decide berbuka kat Siang Seafood Restaurant, Sogo. 

tengah kusyuk sangat baca menu. kitaorang amik SET A. for two person. Restaurant ni dah sediakan pakej set berbuka untuk ramadhan. tak payah nak pening-pening, amik set je kan senang. lagipun ni first time cuba makan kat situ, so memang zero tentang rasa makanan yang ada.

dapat table yang paling hujung. kononnya sesuai untuk orang-orang bercinta la kan. kat belakang i tu akuarium hokey.

yeah!! ikan sedang berenang-renang. sementara menunggu waktu berbuka boleh la mencuci-cuci mata tengok ikan ni ke hulu-hilir dalam akuarium.

suasana dalam restaurant lebih kurang pukul 6.30 petang

ini pulak suasana bila dah dekat waktu berbuka. semua table dah pun penuh

menu yang ada dalam SET A. nasi, tomyam seafood, ayam, kangkong dan telur. air sirap yang sentiasa boleh refill. lepas tu dapat agar-agar warna hijau.

jemput makan >.<

harga SET A RM48. then plus dessert and tax  jadi la RM66.65. terus terang i cakap i tak berapa gemar sangat makanan kat situ. rasa biasa-biasa je pun. tak ada yang WOW sangat pun. Dessert kat restaurant ni memang haru la. agar-agar bodoh je kot sampai RM6. haiiyyoo!! tak bombastik pun tau.

yang menarik hati i cuma ayam dengan sos mango tu je. maybe sebab i suka yang masam-masam manis gitu kan.

tapi servis kat sini memang bagus. memang tak sempat duduk diam pun pelayan-pelayan tu. suasana restaurant memang tenang. dapat makan dengan penuh kekusyukkan. cuma kalau boleh biarlah rasa makanan yang ada tu hebat jugak >.<



dah sudah berbuka sambung shopping lagi. ni tengah berehat sekejap depan Sogo. aktiviti biasa la kan mr ehem kena cas battery dia dulu >.<


Pink tetap di hati



Kononnya feminin la sangat kan bila barang serba serbi warna pink. okey tu adalah perasaan perasan yang wujud dalam hati i. disebabkan ghairah bercampur keterujaan yang terlampau serta tergedik bila nampak warna pink, jadi secara tak secara dah terbeli benda yang sama dan tiba-tiba terfikir "EH! asal semua pink ni. ala, tak variasi la pulak!"

Leather casing pink pertama bertahta di hati. Yang ni masa beli harga RM45

Silikon casing pulak merampas tahta hati . RM8 je tau. buy two for RM15.00

 Leather casing kembali bertaut dihati. i paling suka yang ni. kat bahagian dalam ada tempat untuk letak card. cantik dan murah. RM15 je tau.


"Ala kenapa semua warna pink ni". okey lepas ni nak elakkan beli warna pink lagi. walaupun pink tetap paling utama dalam hati. i nak try beli warna hijau takpun hitam la pulak >.<



kerepek hari raya


Assalamualaikum.

Makin dekat hari lebaran makin menjadi-jadi semangat bershopping. bukan setakat shopping pakaian je, semua benda rasa nak beli. nak bertukar yang baru. rasanya macam dah mengikut nafsu je yang lebih ni. okey, tiba-tiba rasa insaf sekejap bila tengok angka-angka dalam ATM dah makin mengecil  >.<

korang dah shopping kuih-muih, biskut-miskut, kerepek-merepek belum untuk hari raya nanti? kalau belum, i ada tempat best untuk shopping segala benda-benda makan ni.

AZHAR FOOD SUPPLIER
i selalu je dengar iklan kedai ala-ala gudang segala kerepek-kerepek ni kat radio. memang dah familiar sangat nama AZHAR FOOD ni. lokasinya kat Rengit, Johor. kat tepi jalan utama je kedai ni. senang sangat nak cari. memang puas hati shopping kat sini tau.

 okey, dah sampai depan kedai. jom melintas jalan. tengok kanan, kiri, kanan. jom!

 Luas tau. dah macam nak bershopping dalam econsave la pulak kan.


alamak gambar berkualiti rendah pulak, tapi sibuk je nak upload jugak kan. model tengah menunjukkan antara biskut-biskut raya yang ada dijual. tak payah susah-susah nak berperang dekat dapur. datang sini tunjuk-tunjuk je. terus siap. pantas, jimat tenaga, mudah dan murah. 


 Bahagian biskut raya lagi

ni yang paling i suka. JERUK! macam-macam jenis ada. rasa nak melompat-lompat seronok dapat jumpa macam-macam jenis jeruk. kecur air liur la pulak bila sebut pasal jeruk-meruk ni.

 sibuk pilih kerepek. sampai berpeluh-peluh ketiak tau.


nak jugak muka dengan kerepek kan >.<


 okey, dah penuh tiga bakul dengan kerepek. tengah menunggu turn nak menbayar pulak.


 okey, dah sampai depan kaunter. 


dengan mudah je, just pilih-pilih, tunjuk-tunjuk i dah dapat banyak kerepek dan biskut yang lazat, enak dan menjilat jari untuk dijamu pada tetamu dihari raya nanti. Wah, sukanya. Jemputlah ke rumah i raya nanti, nanti i bagi korang makan kerepek ye >.<



chicken chop lima ringgit @hutan bandar


Assalamualaikum. siapa nak makan yang tempat yang sedap tapi murah sila angkat tangan. okey, konon-konon i nampak la korang tengah angkat tangan tinggi-tiggi tu. mari-mari i tunjuk menu sedap tapi murah tu.


Chicken Grill rm6.50

Lamb Chop rm10.00

Ha! murah kan. itu gambar menu yang i dengan geng merayau cari tempat makan best berbuka puasa weekend lepas makan. Lokasinya kat HUTAN BANDAR, JB. orang-orang Johor memang tahu sangat la tempat ni. memang famous amour kau tempat ni. sentiasa penuh dengan pelanggan. 

Menu favourite kat kedai ni harus la Chicken Chop. harga rm5 je. gila kau murah. mana nak dapat kan makanan sedap menjilat dari dengan harga murah macam gitu. i saja tak nak order Chiken Chop sebab dah pernah rasa. kali ni i nak rasa Chicken Grill pulak. memang sedap! 

makanan masing-masing dah sampai. dah terhidang baik punya atas meja. tergugat iman bila nampak proses kondensasi terhasil di luar gelas-gelas tu. durian belanda untuk i, barli panas untuk aliana, fresh orange untuk tubish & yasir. 


masing-masing tengah menguatkan iman di dada bertahan sementara tunggu azan berkumandang.

okey, sengih-sengih dulu.


setiap kali i datang makan kat sini mesti penuh dengan orang. memang meriah sangat la kan sampai ada yang sanggup berdiri tunggu orang habis makan. 

tips untuk bulan ramadhan ni better la korang datang awal, terus booking meja. nasib i baik hari tu sebab datang awal. lebih kurang pukul 6petang dah sampai. terus order, reserve meja. then pergi merayau-rayau kat taman. bila dah dekat waktu berbuka baru pergi balik. Alhamdulillah order kitaorang dah ada kat atas meja pun.

jangan risau pasal servis kat sini. memang pantas. bukan main cekap lagi i tengok diaorang bekerja. 2 tangan boleh angkat sampai 10 pinggan makanan. kagum betul. 


ni la rupa paras kedai makan chicken chop rm5. okey dah kenyang. jom balik.


"Abaya? macam makcik-makcik pakai pergi terawih je kau ni!"

Assalamualaikum.

 dicopy dari ohbulan

NurFazura sangat cantik la kamu! sungguh teringin mahu menjadi cantik seperti dia. ceh! jangan mimpi la kan. sila bersyukur dengan apa yang ada. okey, i bersyukur. cuma i kagum dengan kecantikkan dia. indahnya ciptaan Tuhan kan.

disebabkan teringin nak jadi cantik macam NurFazura ni, i pun tergedik-gedik nak pakai abaya macam dia pakai dalam drama bersiri yang tengah hot-hot kat tv 3 gitu, Tahajjud Cinta. i rasa mesti dapat jadi cantik macam NurFazura kalau i pun pakai abaya. haha! gila tinggi fantasi yang sah-sah tak akan menjadi realiti tu.

tak kesah la mendapat tentangan dari rakan-rakan. korang nak cakap macam makcik-makcik ke, tak sesuai ke, tak kena tema ke, macam baru balik mekah ke, I TETAP NAK HOKEY!. kelihatan agak berkepala batu disitu kan. kadang-kadang i memang macam gitu. >.<

so, apa ditunggu lagi. maka dengan penuh semangatnya i keluar bershopping mencari abaya yang sesuai untuk i yang tak cukup inci ni pakai.



Yeah! lompat-lompat keriangan sikit. akhirnya i jumpa tempat yang sangat sesuai untuk melaksanakan hasrat i yang menggunung nak pakai abaya. orang-orang johor, silalah ke TEWAH TESCO PLENTONG. 

sebenarnya bukan disebabkan Fazura je i tergedik sangat nak pakai abaya. i memang dah lama teringin cuma belum terserlah sangat tahap keinginan tu sebelum ni. tapi sekarang memang dah tak dapat bendung lagi. i rasa macam perempuan baik gitu bila nampak perempuan berabaya. ala-ala suci baru balik dari tanah suci.tapi jangan salah paham. tak semestikan pakaian melambangkan akhlak seseorang kan 100%. itu cuma pandangan luaran je.

sangat banyak pilihan dan sangat murah. harga dalam average RM50 hingga RM130 je. untuk anda-anda yang bersaiz normal memang banyak pilihan. tapi untuk insan yang bersaiz kanak-kanak macam i ni memang berpeluh jugak la baru jumpa saiz 36. itu tu pun dua tiga helai je. sangat kesian kan. 

kesimpulan yang i dapat buat abaya ni orang bersaiz normal je yang pakai. sungguh tak adil! 

 
i sangat suka yang ni. tak harus la tak ada saiz kan. sungguh geram! harga baru RM89.90.

okey dapat dua helai. terus masuk fitting room. aktiviti bila nampak cermin besar harus la bergambar sekeping dua dulu. sangat excited dapat pakai ala-ala NurFazura dan terus send mms pada mr ehem. i decide beli yang gambar pertama tu.

tapi kan! walaupun i jumpa saiz 36, i terpaksa la hantar pada tailor untuk potong kaki dan tangan. tersangat labuh. haiiya!! terserlah kependekkan i. benci tau!


muka penuh kegembiraan dapat abaya idaman. sehelai untuk i. sehelai untuk ina. sehelai untuk mak ina dan sehelai untuk mak mertua ina. 

i nak pakai masa pergi sembahyang raya nanti.

p/s- pelik la kenapa muka i nampak tembam dalam semua gambar?